Hlavní obsah

Světlice a petardy už jen v e-shopu

Právo, den, ib, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo si dosud nepořídil petardy a světlice, jimiž by chtěl přivítat první den roku 2021, v obchodech už si je nekoupí. Od 27. prosince se nabízí už jen vybrané zboží, zábavní pyrotechnika v tomto seznamu chybí. Většina prodejců proto využívá svých e-shopů a zřídila si výdejní okénka.

Foto: Petr Horník, Právo

Silvestrovské oslavy v Praze (archivní foto)

Článek

Někteří Ostravané v neděli zmatkovali a na poslední chvíli zjišťovali, zda mají ještě nějakou šanci pořídit si na Silvestra pyrotechniku.

„No, trochu jsem zaspal. Ta vládní omezení jsem přes svátky nesledoval. Netušil jsem, že to vláda zase tak šíleně omezí. Tak jsem se začal pídit na Facebooku, zda to ještě někde koupíme,“ svěřil se Právu čtyřicetiletý Zdeněk Pavlásek z Ostravy-Jihu.

ČOI není proti

Nakonec mu kamarád poradil obrátit se na firmu v ostravské Hrabové. „Mají e-shop. A jejich kamenná prodejna teď funguje jako výdejní okénko. Takže jsem si objednal a jen vyzvednu,“ popisoval muž.

Další přátelé mu pak doporučovali zkusit nákup pyrotechniky u vietnamských prodejců či v ostravském nákupním centru JIP. „Nakonec jsem zjistil, že více společností svou prodejnu proměnilo na výdejní okénko,“ shrnul muž.

„Hned v pondělí jsme začali kontrolovat prodej pyrotechniky. Měli jsme totiž nahlášeno, že se prodává v některých malých obchůdcích, i když je to zakázáno. Nahlášen nám byl i prodej pyrotechniky přes výdejové okno, kdy si lidé zboží objednávají přes e-shop. To se smí, ale musí být dodržen zákon, tedy prodejce musí přes výdejní okénko ověřit věk nakupujícího,“ vysvětlil mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Za páskou v obchodech skončily někde i roušky. Opatření vyvolalo zmatek, míní Prouza

Koronavirus

Zábavní pyrotechniku v Plzni v kamenných obchodech nekoupíte, ale řada prodejců se přizpůsobila a nabízí možnost objednat rachejtle online s výdejem u okénka, popřípadě s dovozem domů.

„Zatím máme desítky objednávek, v porovnání s normálním provozem je to samozřejmě slabší,“ řekl Právu Radek Procházka ze společnosti PyroPlzen.cz. „V posledních dvou dnech očekáváme, že bude zájem narůstat, zboží – pokud si pro něj přijedete – si lze objednat i na Silvestra dopoledne,“ dodal Procházka.

Plzeňská radnice použití domácích ohňostrojů žádnou vyhláškou neupravuje. Na rozdíl třeba od Jihlavy, kde nová vyhláška zakazuje petardy a dělobuchy v oblasti celé městské památkové rezervace, kterou střeží hustá síť kamer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Oslavy Silvestra na Staroměstském náměstí v Praze

V ostatních částech města zákaz neplatí, stejně jako se nevztahuje na soukromé pozemky uvnitř vymezené zóny. Účinnost nových pravidel je ale okamžitá a vztahuje se už k letošnímu Silvestru. Zejména přelomová noc mezi posledním dnem starého a prvním nového roku se v minulých letech v centru Jihlavy měnila v hodiny třaskavého chaosu, a letos by to mělo být zcela zásadně jiné.

Obdobné omezení platí už sedm let také v Novém Městě na Moravě na Žďársku.

Také Praha přijala pro letošní rok nová pravidla, podle nichž je použití zábavní pyrotechniky mnohde zakázáno. Platí to hlavně v místech, kde by hlukem a světelnými efekty byli ohroženi volně žijící ptáci či zvířata.

Reklama

Výběr článků

Načítám