Hlavní obsah

Švédové kvůli těžbě přemístí své nejsevernější město o tři kilometry

Stockholm

Severošvédské město Kiruna bude muset v následujících letech ustoupit těžbě. Místní důl na železnou rudu je již tak blízko centru, že některé domy stojí na okraji propasti. Postupně bude většina z budov znovu naprojektována a postavena o zhruba tři kilometry dál východním směrem. Ve městě žije asi 20 000 obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Označená část města nejblíže dolu se bude stěhovat jako první.

Článek

Kiruna je nejsevernější švédské město, leží 145 kilometrů za severním polárním kruhem. V oblasti se těží železná ruda a těžba stále postupuje blíž k městu.

Rudu v okolí města a vůbec v celé oblasti těží státní společnost LKAB, která vedení Kiruna už před deseti lety informovala, že bude těžit hlouběji v kopci, na němž město stojí.

Lidé si dům naplánují a přestěhují se

V následujících letech se znovu postaví 3000 domů, nemocnice, hotely, škola a kanceláře. Původní zástavba padne.

BEZ KOMENTÁŘE: Zasněžené městečko Kiruna ve Švédsku

Starý dřevěný kostel, který byl vyhlášen nejkrásnější švédskou budovou v roce 2001, bude rozebrán, po kusech přestěhován a znovu postaven.

„Každý, kdo v Kiruně žije, věděl, že se město bude muset přemístit, že doly jej nakonec pohltí,” citovala BBC Viktorii Walldinovou, kterou si město najalo jako sociální antropoložku pro stěhování obyvatel. Chodí po městě a ptá se lidí, jak si představují nové centrum Kiruny, co by v něm nemělo chybět.

„Teď lidé konečně dojdou do stádia, kdy si uvědomí, že se to opravdu děje, musí si naplánovat svůj další život,“ řekla.

Foto: Profimedia.cz

Kostel v Kiruně bude rozebrán a přestěhuje se na nové místo.

Obyvatelé města žijí v extrémních podmínkách. Teplota se tam po většinu roku pohybuje pod nulou a vzhledem k jeho umístění za polárním kruhem je tam v prosinci a lednu po celý den úplná tma. Naopak od května do srpna je stále světlo.

Walldinová doufá, že v novém městě se podaří postavit budovy, které budou obyvatelstvo sbližovat, například kulturní centrum nebo kino. Doufá, že bude atraktivní i pro ženy, protože nyní zásadně trpí tím, že je velmi maskulinní. Ženy se z něj už v mládí stěhují pryč.

Doly dávají práci místním a většina z nich ve městě žije právě proto, že tam doly jsou, dodala Walldinová. A jsou v nich zaměstnaní především muži.

Nedaleko Kiruny se nachází světoznámý ledový hotel, ročně do něj přijede 100 000 lidí, ale velmi málo z nich přijede navštívit i Kirunu, ačkoliv je to jen 15 minut jízdy.

Paradoxně se nejprve budou stavět domy ve stávajícím městě, protože je potřeba někde ubytovat dělníky, kteří budou nové centrum oblasti budovat. Mělo by jich být více než 1000.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Těžební společnost LKAB dosud utratila za plány a přesun Kiruny čtyři miliardy švédských korun (asi 12,4 miliard Kč). Kolik bude stát přesun celkem, ale zatím nikdo neodhadl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám