Hlavní obsah

Svaz odborářům radí vyjednávat o růstu mezd o šest až sedm procent

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) doporučuje odborovým vyjednavačům, aby ve firmách jednali o růstu mezd pro příští rok o šest až sedm procent. Odbory budou usilovat také o zkrácení pracovní doby bez snížení výdělků či o delší dovolenou. Požadavky v úterý na pražském shromáždění odborové centrály, na které dorazilo přes 1500 odborářů z celé ČR, představil předák Josef Středula.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Shromáždění odborářů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) před zahájením vyjednávání o růstu platů ve firmách se konalo 17. září 2019 v Praze. Na snímku je předseda ČMKOS Josef Středula.

Článek

ČMKOS zdůraznila, že jednotlivé odborové svazy musí při vyjednávání o mzdách přihlédnout k situaci konkrétní firmy, uvedených šest až sedm procent je jen doporučení.

Odbory také požadují pět týdnů dovolené pro všechny zaměstnance a zvýšení minimální mzdy na 15 tisíc korun, nyní je 13 350 korun. Prosazují také zkrácení pracovní doby o půl hodiny týdně nebo zamezení údajně nekontrolovaného přílivu levné pracovní síly ze zahraničí.

Z průzkumu Hospodářské komory ČR přitom vyplývá, že zaměstnavatelé se příští rok chystají zvyšovat mzdy v průměru právě o více než šest procent. Zaměstnavatelé tak za pouhé čtyři roky zvýší mzdy už téměř o třetinu, uvedla komora. Důvodem je přetahování lidí mezi firmami kvůli nedostatku lidí na trhu práce.

„Firmy svým zaměstnancům zvyšují mzdy samy od sebe díky jejich dobré kondici, nikoliv kvůli odborářům,” uvedl mluvčí HK Miroslav Diro. Připomněl ale, že mzdy rostou nyní rychleji než produktivita práce.

„Rekordní zvyšování mezd v poslední době velmi negativně doléhá na nejmenší zaměstnavatele, u kterých mzdy tvoří největší část nákladů. Ti se rychlými nárůsty výplat v posledních letech finančně vyčerpali a často si již nebudou moci další zvyšování mezd dovolit,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám