Hlavní obsah

Summit G20 skončil a příliš toho nevyřešil

Novinky, pit
Soul

Nedávno skončený summit G20 v jihokorejském Soulu nepřinesl žádný hmatatelný výsledek. Spor mezi Spojenými státy a Čínou kvůli napumpování stovek miliard dolarů do americké ekonomiky ovlivnil veškerá jednání. Žádný z nápadů, jak řešit globální ekonomické napětí a nerovnováhu, se nesetkal s odezvou.

Článek

Současné spory o kurzovou a měnovou politiku jednotlivých zemí se tak podle zúčastněných nechají vychladnout a k návratu k tomuto tématu dojde až v polovině příštího roku.

V závěrečném komuniké nejvýznamnější země slíbily, že se budou vyhýbat devalvacím motivovaným získáním konkurenční výhody v obchodě. Spojeným státům se nepodařilo nahradit slůvko "devalvace" termínem "podhodnocování", který by lépe vystihoval současné chování Číny a pomohl vystupňovat tlak na ni a donutit ji, aby se zřekla udržování uměle nízkého kurzu.

"Lídři se rozhodli odložit v závěru schůzky chvályhodné cíle a doufají, že více může být dosaženo na dalších summitech," uvedl Tim Condon, šéf výzkumné společnosti ING.

Skupina G20 zahrnuje 19 vedoucích světových ekonomik (Argentinu, Austrálii, Brazílii, Británii, Čínu, Francii, Německo, Indii, Indonésii, Itálii, Japonsko, Jižní Afriku, Jižní Koreu, Kanadu, Mexiko, Rusko, Saúdskou Arábii, Turecko, USA) plus Evropskou unii.

Vznikla v roce 1999 a téhož roku se uskutečnilo její první setkání. Skupina představuje dvě třetiny světového obyvatelstva, zhruba 90 procent globálního hospodářství a čtyři pětiny světového obchodu. G20 se setkávala dvakrát ročně, ale od roku 2011 se má počet schůzek omezit na jednu. Předsednictví se střídá. Letos jej drží Jižní Korea, v roce 2011 to bude Francie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám