Hlavní obsah

Stuttgart a další německá města ochromila stávka

Novinky, bož

Německá odborová organizace Ver.di ve čtvrtek pokračuje ve stávce za lepší platové podmínky zaměstnanců veřejného sektoru. Stávka zasáhla hromadnou dopravu, dětské jesle, školky nebo polikliniky ve Stuttgartu a ve spolkové zemi Dolní Sasko, uvedla agentura DPA.

Foto: Schuldt Sina/dpa, ČTK

Odboráři ze svazu Ver.di ve středu manifestovali v německém Mannheimu.

Článek

Stávka, která pokračuje třetí den, ochromila zejména hromadnou dopravu ve Stuttgartu. Ráno nevyjely městské autobusy ani tramvaje. Pouze nadzemní dráha zatím jezdí pravidelně a podle jízdního řádu.

Podobná situace je i v Hannoveru, Braunschweigu a ve Wolfsburgu ve spolkové zemi Dolní Sasko. Městská hromadná doprava by měla začít normálně fungovat až v pátek, kdy stávka skončí.

Ke stávce se přidaly desetitisíce zaměstnanců veřejného sektoru. Cílem výstražné stávky svolané odborovým svazem Ver.di je zvýšit finanční ohodnocení v platových třídách zaměstnanců státu i obcí. Ver.di zastupuje 2,3 miliónu z nich. Odbory požadují ve vyjednávání s vládou navýšení platů o šest procent, nicméně minimálně o 200 eur (přes 5000 Kč) měsíčně na osobu.

V úterý začali stávkovat i zaměstnanci na letištích. Výpadky a zpoždění spojů zasáhly letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, v Mnichově, Kolíně nad Rýnem a v Brémách. Stávka se dotkla i spojů mezi Německem a Prahou.

Reklama

Výběr článků

Načítám