Hlavní obsah

Stávka ochromuje výrobu a distribuci pohonných hmot ve Francii

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Kvůli vlně demonstrací hrozí ve Francii kolaps tamních rafinérií. Jak uvedla agentura Reuters, v zemi pracuje už pouze jeden petrochemický závod z celkem dvanácti.

Foto: Jean-Paul Pelissier, Reuters

Masová demonstrace v Marseille

Článek

Už osmnáctý den stávkují zaměstnanci ropného terminálu Fos Lavera poblíž Marseille kvůli rušení pracovních pozic a nic nenasvědčuje tomu, že by mohla být patová situace v nejbližší době vyřešena.

V úterý navíc propukla celostátní demonstrace proti vládní reformě důchodového systému, konkrétně kvůli pozdějšímu odchodu do důchodu. Do stávky se zapojili i zaměstnanci z jednotlivých rafinérií a u devíti z nich už zablokovali dodávky pohonných hmot. Kromě toho je nuceno postupně zastavovat výrobu kvůli stávce ve Fos Lavera celkem sedm dalších rafinérií.

Některé čerpací stanice ohlásily ve středu krátkodobé vyčerpání pohonných hmot, neboť mezi motoristy propukla panika a začali nakupovat ve velkém. Podle reálných odhadů by pohonné hmoty měly za stávající situace docházet jednotlivým čerpacím stanicím uprostřed příštího týdne.

Sílí hlasy, aby se vláda vážně zamýšlela nad uvolněním strategických tříměsíčních zásob. Ty byly naposledy použity v roce 2005 po úderu hurikánu Katrina v USA, kdy byla ochromena dodávka. Uvažuje se rovněž o posílení odběru z Německa a Itálie. Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) je výkon evropských rafinérií na 82 procentech, takže zvýšení produkce by bylo reálné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám