Hlavní obsah

Stávka není důvodem, aby zaměstnanec nešel do práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani pondělní stávka zaměstnanců v dopravě, která může mnoha lidem znepříjemnit cestu do práce, neznamená, že mohou zůstat doma. Tím, že se nedostaví na pracoviště, totiž porušují pracovní kázeň. Musí se pokusit se do práce dostat i za tu cenu, že jim to způsobí problémy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Lidé se musí pokusit se do práce dostat a hledat alternativní způsob dopravy. Ilustrační foto

Článek

„Jde o porušení pracovní kázně. Není to ale důvod k okamžitému zrušení pracovního poměru. Je to důvod pro výpověď danou zaměstnavatelem pro porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujících se k vykonávání práce,“ řekl Právu advokát Viktor Rossmann.

Zaměstnavatel může podle Rossmanna dát zaměstnanci za nepřítomnost napomenutí, a pokud by se jeho chování opakovalo, může mu dát výpověď.

Upozornil také na to, že stávka je ohlášena tři dny předem, a lidé tak mohou s jejími důsledky předem počítat a promyslet, jak se do práce dostat.

Případy, kdy člověk udělá, co může, a přesto se nakonec do práce nedostane, či dostane pozdě, se posuzují individuálně. Zaměstnanec by v každém případě měl zaměstnavatele informovat, že má s dopravou problém a do práce se nemůže dostat. "Pouze to jim zaručí, že případně zaměstnavatel nebude uplatňovat sankce," uvedl v ČT advokát Jan Krabec.

Nárok na volno jen při nepředvídaném přerušení

Zákoník práce na dopravu pamatuje mezi překážkami v práci. Konkrétní vládní nařízení myslí na překážky spojené s dopravou způsobené přerušením či zpožděním dopravního prostředku. Mluví však jen o nepředvídatelném přerušení. Lidé pak mají nárok na volno, ale bez náhrady mzdy.

Co říká vládní nařízení o překážkách v práci
Přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků Pracovní volno bez náhrady mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu pro nepředvídané přerušení dopravního provozu nebo zpoždění hromadných dopravních prostředků, nemohl-li zaměstnanec dosáhnout včas místa pracoviště jiným přiměřeným způsobem.

Primátor: Praze se vyhněte

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) v pátek vyzval obyvatele, aby se Praze vyhnuli. Rodičům vzkázal, že mají zvážit, zda poslat děti do školy, a vystavit je tak zmatkům.

"Je velmi pravděpodobné, že se do práce nebo školy budete v pondělí dostávat velmi obtížně, protože pokud nevyjede metro, neumí ho Praha žádným způsobem nahradit. Říkám naprosto otevřeně, že pravděpodobně nebudeme do poslední chvíle vědět, jaká bude strategie odborů, budeme muset reagovat až v pondělí a budou to nouzová a nevyhnutelně nedostatečná řešení," dodává primátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám