Hlavní obsah

Stavebnictví v srpnu posílilo, průmysl zbrzdily dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stavební produkce v srpnu po dvou měsících podle údajů ČSÚ opět vzrostla, meziměsíčně o 1,4 %. Meziroční nárůst ve stálých cenách činil dokonce 3,3 %. Průmyslová výroba sezónně očištěná byla v srpnu meziměsíčně nižší o 0,8 %. Meziročně však vzrostla o 5,5 procenta.

Článek

Stavební úřady v srpnu vydaly 11 285 staveních povolení, což znamená meziroční pokles o 17 procent. Orientační hodnota povolených staveb činila v srpnu 35,2 miliardy korun.

"Nárůst stavební produkce v srpnu 2007 byl ovlivněn zejména růstem pozemního stavitelství na nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích." uvedli statistici.

Podle ČSÚ pokračoval pokles produkce na stavbách inženýrského stavitelství, nicméně ve srovnání s předchozími třemi měsíci však již nebyl tak výrazný.

Průmysl oslabily srpnové dovolené

Průmyslová produkce sezónně očištěná byla v srpnu meziměsíčně nižší o 0,8 %. Meziročně však vzrostla o 5,5 procenta.

Meziroční index průmyslové produkce v srpnu byl 105,5 %. Tento výsledek, nejnižší od počátku roku, byl podle ČSÚ ovlivněn i vyšším čerpáním dovolených v srpnu.

"Dovolené, které se v předchozích letech vybíraly spíše na přelomu července a srpna, se přesunuly na srpen. Jejich negativní dopad na průmyslovou výrobu se tudíž už nerozdělil do dvou měsíců, nýbrž se koncentroval do jediného měsíce," uvedla Helena Horská z Raiffeisenbank.   

Tržby z průmyslové činnosti se meziročně reálně zvýšily o 7 %. Hodnota nových zakázek byla meziročně vyšší o 12,3 %.

"Růst cen v průmyslu za září nijak nepřekvapil, když k růstu dle očekávání přispěly potravinářské výrobky a vyšší ceny ropy. Průměrný růst cen průmyslových výrobců dosáhl v loňském roce 1,6 %, pro letošní rok očekáváme mnohem výraznější dynamiku mírně pod 4,0%," uvedl Jiří Škop z Komerční banky. Důvodem letošní výrazně vyšší cenové dynamiky je podle něj především růst cen komodit na světových trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám