Hlavní obsah

Stavebnictví v červenci mírně vzrostlo

– Praha
Novinky, pit

Tuzemská stavební výroba za červenec v porovnání se stejným obdobím loňského roku zlehka vzrostla o 0,2 procenta. V červnu činil propad podle revidovaných údajů 11,6 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Archiv, Právo

Stavební výroba mírně ožila.

Článek

Oproti letošnímu červnu byla stavební produkce po očištění od sezonních vlivů vyšší o 4,8 procenta.

„Oživení táhne pozemní stavitelství díky oživení bytové výstavby. Počet zahájených bytů v červenci 2013 vzrostl o téměř 13 procent. Naopak inženýrské stavby, tedy například komunikace, stále klesají kvůli škrtům ve státních investicích,” uvedla ekonomka Helena Horská z Raiffeisenbank.

Foto: David Ryneš

Stavební výroba

Jak ale připomněli statistici, stavební produkce od počátku roku do konce letošního července se propadla ve srovnání se stejným obdobím konjukturního roku 2008 o 30,2 procenta.

Stavební úřady vydaly meziročně o 11,5 procenta stavebních povolení méně, jejich orientační hodnota klesla o 14,3 procenta. Oproti červenci 2012 bylo zahájeno meziročně o 12,6 procenta bytů více, dokončeno jich bylo o 22,7 procenta méně.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v červenci 2013 meziročně snížil o devět procent. Průměrná měsíční nominální hrubá mzda těchto zaměstnanců meziročně klesla o 1,4 procenta na 30 401 korun.

„V průměru za letošní rok by si stavebnictví mělo ještě pohoršit přibližně stejně jako vloni, tedy o necelých osm procent, příští rok již očekáváme růst o 6,5 procenta,” odhaduje analytik Jan Vejmělek z Komerční banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám