Hlavní obsah

Stavebnictví meziročně spadlo o 7 procent. Hlavně kvůli infrastrukturním stavbám

Novinky, bož
Aktualizováno

České stavebnictví v únoru zrychlilo meziroční pokles na 7 procent, zatímco v lednu pokleslo o 1,4 procenta. Vyplynulo to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavebnictví se potýká především s dlouhodobým útlumem v oblasti staveb infrastruktury. Ten ho táhne dolů navzdory tomu, že stoupá objem zakázek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Stavební úřady vydaly meziročně o 3,8 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 13,6 procenta. Staveb bytů bylo meziročně zahájeno o 23,7 procenta více. Dokončeno pak bylo o 11,3 procenta bytů více.

Únorový propad není plně vysvětlitelný ani počasím, ani kalendářními vlivy
Pavel Sobíšek, ekonom

„Únor zchladil naděje na rychlý obrat stavební produkce k růstu. Po lednových výsledcích, které v meziročním srovnání nevypadaly úplně špatně s ohledem na mrazivé počasí, přinesl únor opětné prohloubení meziročního propadu produkce,” uvedl pro Novinky hlavní ekonom UniCredit Research Pavel Sobíšek.

„Únorový propad přitom není plně vysvětlitelný ani počasím, ani kalendářními vlivy. Stojí za ním dlouhodobý útlum v infrastrukturních stavbách, který nechal sezónně očištěný objem inženýrské produkce o 13,1 procenta pod úrovní stejného loňského měsíce,” zdůraznil Sobíšek.

Stavebnictví lze označit za jedno z nejproblémovějších odvětví české ekonomiky
Pavel Sobíšek, ekonom

Došlo i poklesu zaměstnanosti

Situaci podle Sobíška dokresluje i únorový pokles zaměstnanosti v podnicích nad dvacet zaměstnanců o 3,6 procenta a podprůměrný meziroční růst mezd o procento.

„Stavebnictví lze kvůli nízké poptávce označit za jedno z nejproblémovějších odvětví české ekonomiky. Světélkem na konci tunelu se zdá být postupně rostoucí objem zakázek, zejména ve výstavbě bytů,” uvedl Sobíšek.

„Předpokládáme, že se plnější zakázkové knihy začnou promítat do vyšší produkce se začátkem letošní stavební sezóny. Celkově za letošní rok počítáme s meziročním růstem produkce o tři až čtyři procenta, což ale nevyrovná ani celý loňský propad,” řekl ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám