Hlavní obsah

Stavebnictví dál roste, průmysl ale klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stavební produkce v listopadu meziročně vzrostla o dvě procenta. Už třetí měsíc tak pokračuje pozitivní trend. V říjnu stavebnictví stouplo o 2,4 procenta, v září o 8,8 procenta. Naopak průmyslu se tak dobře nedařilo. V listopadu meziročně klesl o 0,4 procenta. Šlo o druhý pokles za loňský rok. Čerstvá data zveřejnil v pátek Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Růst stavební produkce podpořilo zejména inženýrské stavitelství, začalo se také stavět více bytů. Naopak méně bytů stavebníci dokončili, vydalo se i méně stavebních povolení.

Loňský listopad měl zároveň v porovnání s tím předchozím o dva pracovní dny méně. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se tak stavební výroba zvýšila dokonce o 4,7 procenta.

Stavebníci v předposledním měsíci loňského roku započali s výstavbou 1967 nových bytů, což je oproti předchozímu roku nárůst o 2,8 procenta. Dokončili 2081 bytů, tedy o 1,8 procenta méně než ve stejném období roku 2013. Počet vydaných stavebních povolení meziročně poklesl o 1,1 procenta, klesla také orientační hodnota těchto staveb.

Druhý pokles průmyslu

Listopadový pokles průmyslové výroby o 0,4 procenta byl už druhý za loňský rok, naposledy se snížila v srpnu v době dovolených v automobilkách. Ještě v říjnu produkce stoupla o 3,2 procenta.

Ve srovnání s předloňským rokem o dva dny kratší listopad a podle meteorologů navíc také teplejší znamenal, že k poklesu průmyslu nejvíc přispěla výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Toto odvětví v listopadu kleslo o 6,3 procenta a k celkovému poklesu produkce přispělo 0,9 procentního bodu. Shodně (o 6,3 procenta) ovšem klesla i výroba strojů a zařízení.

Výroba aut, která tradičně táhne celý průmysl, v listopadu klesla o 1,6 procenta. Ještě v říjnu vykázala téměř desetiprocentní růst. V listopadu se ale dařilo výrobě počítačů a elektroniky, která vzrostla o 25,9 procenta. Růst vykázala také výroba elektrických zařízení a výroba základních kovů.

Proti říjnu se produkce zvýšila o 1,2 procenta, údaj je však očištěný od vlivu počtu pracovních dnů. Tržby průmyslových podniků i hodnota nových zakázek v listopadu sice meziročně vzrostly, tempo ale bylo pomalejší než v říjnu. Tržby stouply o 1,6 procenta, nové zakázky o 2,6 procenta. Zatímco tržby rostly zejména u vývozu, nové zakázky byly především z tuzemska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám