Hlavní obsah

Státy EU musí vrátit zemědělské dotace, mezi nimi je i Česko

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Kvůli nedodržení pravidel Evropské unie při využití musí vrátit zemědělské dotace v přepočtu za skoro 15 miliard korun celkem 19 členských států Evropské unie, mezi nimi i Česko. Informovala o tom Evropská komise.

Foto: Profimedia.cz

Článek

U Česka jde „jen“ o 17 miliónů korun kvůli nedostatečné kontrole vyvážených surovin. To Řecko s vratkou 350 miliónů eur (přes osm miliard korun) je na tom podstatně hůř. Hlavním problémem bylo v tomto případě pochybení řecké vlády při odvozování dotací podle výměry zemědělské půdy. Nedostatky objevila Evropská komise i v případě řeckého kontrolního systému využívání dotací.

"Nepolevujeme v úsilí o zajištění co nejlepší kontroly způsobu, jakým jsou vynakládány peníze na podporu zemědělství, abychom ověřili, že se penězi daňových poplatníků neplýtvá," uvedl eurokomisař pro zemědělství Dacian Cioloş.

Jeho slova však mají poněkud trpkou příchuť, protože Rumunsko musí vrátit po Řecku druhou největší částku ve výši skoro 42 miliónů eur (asi jedna miliarda korun) za pochybení, která jdou na vrub Cioloşovi, když zastával post ministra zemědělství ve své zemi. Důvod je i v tomto případě podobný tomu řeckému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám