Hlavní obsah

Státní zaměstnanci dostanou přidáno méně než tři procenta. Zvýší se jen tarif

Novinky, tov

Hrubé mzdy policistů, hasičů, knihovníků a dalších státních zaměstnanců od listopadu nestoupnou o celá tři procenta, ale méně. Zvyšují se totiž jen tarifní platy, které tvoří zhruba 70 procent celkové hrubé mzdy zaměstnance. V čistém si tak většinou polepší o několik stokorun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

O zvýšení platových tarifů zaměstnanců ve veřejných službách a správě o tři procenta rozhodla vláda v pondělí cestou vlakem na výjezdní zasedání v Ústí nad Labem. [celá zpráva]

Od nového roku se také zvýší o pět procent platové tarify zaměstnanců ve zdravotnictví.

„Platový tarif tvoří zhruba 70 procent celkového platu zaměstnance. Mezi další složky platu patří např. osobní příplatek, příplatek za vedení, odměna,“ řekl Novinkám mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Petr Sulek.

Příklad: Plat zdravotní sestry na porodním sále
RokPlatový tarif (10. PT, 9. PS)Osobní příplatekZvláštní příplatek*Celkový plat (hrubý)
201522 560 Kč5 000 Kč1 000 Kč28 560 Kč
201623 690 Kč5 000 Kč1 000 Kč29 690 Kč
Rozdíl1 130 Kč (5 %)0 Kč0 Kč1 130 Kč (3,96 %)
* Zvláštní příplatek náleží za soustavné poskytování zdravotních služeb na operačních a porodních sálechZdroj: výpočet MPSV, modelový příklad

Pokud zaměstnanec nedostane větší osobní příplatek či odměnu, hrubá mzda mu celkem stoupne o méně než tři procenta (nebo méně než pět procent u zdravotníků).

„Například pro zaměstnance ve správních úřadech činí zvýšení asi 600 korun měsíčně,“ dodal Sulek. Jedná se přitom o hrubou mzdu, ze které zhruba čtvrtinu lidé odvedou na daních a sociálním a zdravotním pojištění.

Zvýšení platových tarifů pro příslušníky bezpečnostních sborů a vojáky z povolání vláda dosud neschválila; měla by jej projednávat na schůzi v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám