Hlavní obsah

Rozpočet ČR je ve schodku téměř 20 miliard. Nejhorší výsledek za čtyři roky

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní rozpočet byl po prvních deseti měsících letošního roku ve schodku 19,57 miliardy korun. V pátek to uvedlo ministerstvo financí. Jde o výrazné zhoršení oproti loňskému říjnu, kdy byl státní rozpočet v přebytku 5,67 miliardy korun. Jde o nejhorší říjnový výsledek od roku 2015.

Foto: Novinky

Hospodaření státu - leden až říjen

Článek

Bilance se tak meziročně zhoršila o 25,24 miliardy. Nicméně v loňském roce výsledku pomohly jednorázové příjmy z Evropské unie (EU). Bez nich by stát byl tehdy ve schodku zhruba 15 miliard.

Výdaje na sociální dávky dosáhly za prvních deset měsíců letošního roku 500,4 miliardy korun, což je meziročně o 37,8 miliardy více. To představuje nárůst o 8,2 procenta. Nejvíce se na tomto nárůstu podílely důchody s růstem o 31,8 miliardy korun, tedy o 8,8 procenta.

Deficit 40 miliard? V současné situaci měl být rozpočet vyrovnaný, míní analytici

Ekonomika

Za nárůstem výdajů na důchody letos stojí mimo jiné i zvýšení základní výměry důchodu z 9 na 10 procent průměrné mzdy a zvýšení procentní výměry důchodů o tisíc korun u příjemců starších 85 let.

Inkaso DPH ve výši 239,8 miliardy korun bylo meziročně o 10,2 procenta vyšší.

Vláda letos počítá se schodkem 40 miliard. Se stejným deficitem chce hospodařit i v letech 2021 a 2022.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám