Hlavní obsah

Státní rozpočet byl v červnu v nejvyšším přebytku od roku 1993

– Praha • Aktualizováno

Státní rozpočet se ke konci června dostal do přebytku 22,6 miliardy korun, když v květnu byl ve schodku 22,1 miliardy Kč. Loni v červnu byl v přebytku 1,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Výsledek hospodaření za pololetí je nejlepší od vzniku ČR v roce 1993. Číslo je ale ovlivněno mimořádně vysokými příjmy z EU.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Za rok 2015 by se měl schodek vyšplhat na 100 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu dosáhly k 30. červnu 640,8 miliardy korun, což představuje meziroční nárůst o 51,7 miliardy, tedy o téměř devět procent. Výrazně se na tom podílely hlavně příjmy z EU, které narostly o 49 miliard korun.

"Historicky nejlepší půlroční výsledek hospodaření státu neodráží zcela ekonomické souvislosti, protože byl dosažen jednorázovým přílivem prostředků z fondů EU během června za 43 miliard korun," sdělil analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Vzrostlo inkaso sociálního pojištění a výběr daní právnických osob.

Klesl výběr spotřební daně především za tabákové výrobky a také DPH, což ministerstvo zdůvodňuje vysokou srovnávací základnou ze začátku roku 2014, kdy finanční správa zadržovala peníze, které se v příjmech projevily. Tyto ale pak vracela plátcům.

Větší výdaje na mzdy

Podle Sobíška se daňové příjmy vyvíjejí v souladu s očekáváním. „Zůstává ovšem otázka, zda by vlivem silnějšího růstu ekonomiky neměla být pozice veřejných financí ještě lepší,” uvedl.

Na výdajích země utratila 618,2 miliardy korun, což je o 30,5 miliardy korun více než loni. Z toho na důchody a sociální dávky šlo 247 miliardy korun, o 6,5 miliardy více než loni.

Na číslech za výdaje se projevily převody do školství, o deset procent narostly prostředky na mzdy ve veřejném sektoru. Rostly také výdaje na spolufinancování projektů EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám