Hlavní obsah

Státní dluhopisy šly na dračku, první den se jich prodala polovina

Právo, Jakub Svoboda

Prodej státních dluhopisů se ukázal jako naprostý hit. Jen za první den si lidé včera zamluvili zhruba polovinu z celkové desetimiliardové částky, kterou si od nich chce stát půjčit.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Z průběžných hlášení bankovních poboček se zdá, že již první den bude vyprodána minimálně polovina z desetimiliardové částky, kterou jsem určil na pilotní projekt,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Upozornil, že původní sumu určenou na dluhopisy pro domácnosti, pokud budou vyprodány, by tak mohl navýšit. „Pokud to tak skutečně dopadne, jsem připraven tu částku navýšit tak, aby bylo možné upisovat alespoň dva až tři dny,“ řekl Kalousek.

Pilotní emisi státních dluhopisů pro domácnosti a neziskové organizace nabízí ministerstvo financí (MF) od pondělí prostřednictvím téměř 400 poboček tří největších bank v zemi – České spořitelny (ČS), ČSOB a Komerční banky (KB).

Zájem překonal veškerá očekávání

Souhrnné údaje za první den bude mít ministerstvo od bank k dispozici až dnes. Už v pondělí večer ale bylo jasné, že zájem lidí překonal očekávání MF i bankovních analytiků.

Jen ČSOB od včerejších osmi do zhruba desíti hodin dopoledne přijala 300 objednávek v celkové hodnotě dvě miliardy korun. Velkému náporu zájemců čelily od rána také KB a ČS.

Ta podle informací Radiožurnálu zaregistrovala během první hodiny 330 obchodů. „Přijali jsme zhruba 250 objednávek. Celkový objem v tuto chvíli nezveřejňujeme. Bude zveřejněn ministerstvem financí,“ sdělila pak Právu před pátou hodinou odpoledne mluvčí KB Monika Klucová.

Banky mohou přijímat objednávky až do 1. listopadu, o deset dní později MF dluhopisy pro drobné investory vydá. Za dluhopisy musí lidé zaplatit nejpozději do pěti dnů, jinak bude jejich objednávka zrušena.

Kalousek uvedl, že si nejmenovaný počet dluhopisů rovněž zamluvil. „Pro české domácnosti jde totiž o mimořádně výhodnou investici,“ podotkl.

Na všechny se zřejmě nedostane

MF původně předpokládalo, že státní dluhopisy za deset miliard by si mohly rozdělit desetitisíce zájemců. Už po pár hodinách, co banky začaly objednávky přijímat, ale bylo zřejmé, že si dluhopisy rozeberou řádově jen tisíce nejrychlejších investorů a na většinu drobných zájemců se pravděpodobně nedostane. Kalousek proto uvažuje o tom, že částku určenou na dluhopisy navýší.

Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Objednat si je pak mohou i občanská sdružení, nadace, církve, obecně prospěšné společnosti a zahraniční neziskové společnosti.

Na celkem 378 bankovních pobočkách si je možné vybrat mezi jednoletým a dvěma druhy pětiletých dluhopisů. Dluhopis bude mít nominální hodnotu jedné koruny, minimální objednávka je 1000 korun.

U jednoletého dluhopisu je úrok dvě procenta. Za tisíc dluhopisů v hodnotě jedné koruny tak zaplatí zájemce 980 korun a MF mu za rok vyplatí 1000 korun. V případě pětiletých dluhopisů jsou k dispozici dvě varianty – reinvestiční a kupónové. U nich se počítá s rostoucí úrokovou sazbou, která se ve výsledku může vyšplhat až na šest procent.

Na spořicí státní dluhopisy se nevztahuje žádná daňová výjimka, žádné osvobození od daně, naopak se na ně uplatňuje standardní srážková daň. „Jelikož je ovšem jejich nominální cena jedna koruna, vlivem zaokrouhlení je efektivní daň nulová,“ upozornilo MF.

Dlouhodobým cílem ministerstva v souvislosti s vydáváním dluhopisů pro občany je zvýšit podíl domácností na držbě státního dluhu na úroveň běžnou ve vyspělém světě, tedy kolem deseti procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám