Hlavní obsah

Státní dluh Česka loni poprvé po dvaceti letech klesl

Aktualizováno

Státní dluh loni klesl meziročně o 19,7 miliardy na 1 663,7 miliardy korun. Informovalo o tom v pondělí ministerstvo financí. Státní dluh se podle úřadu snížil poprvé od roku 1995. Náklady na dluhovou službu meziročně poklesly o 2,4 miliardy na 48,5 miliardy korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj státního dluhu ČR

Článek

Ministerstvo o vývoji dluhu informovalo v souvislosti s výsledky státního rozpočtu za loňský rok. Ten loni skončil se schodkem 77,8 miliardy korun, přičemž schválený rozpočet počítal s deficitem 112 miliard korun, tedy o 34,2 miliardy více.

Schodek je nejnižší od roku 2008, upozornil ekonom banky UniCredit Pavel Sobíšek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jakkoliv lze stabilitu ve veřejných financích považovat za dobrou zprávu, nelze si nevšimnout výrazné odchylky vládního hospodaření od plánu. K odchylce došlo v obou minulých letech především u výdajů. Již druhý rok za sebou se vláda chovala výrazně úsporněji, než plánovala. Změnou proti roku 2013 je skutečnost, že se tentokrát nešetřilo na investicích, ale na běžných výdajích. Menší než očekávané výdaje na sociální dávky či placené úroky byly ovlivněny příznivější makroekonomickou situací, a jsou tudíž vítané,” komentuje Sobíšek.

Nafouknutý rozpočet

„V dalších položkách ovšem ukazují uspořené prostředky spíš na nafouknutí jejich potřeby při tvorbě rozpočtu, což naznačuje, že lze v plánování ještě leccos zlepšit. Letošní rozpočet podle všeho přeruší tendenci ke snižování schodků. Nejde jen o to, že těžko můžeme počítat oproti plánu s lepším makroekonomickým vývojem. Zejména na výdajové straně rozpočtu se projeví volební sliby vládní koalice, které zhorší schodek o 10 až 20 miliard korun,” odhaduje analytik.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Podle Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2015, kterou MF vydalo v polovině prosince, klesl dluh k HDP pod 39 procent HDP.

Rozpouštění rezerv

Během celého roku 2013 státní dluh stoupl o téměř 16 miliard korun na 1,683 biliónu korun. Šlo tehdy o nejnižší přírůstek státního dluhu od roku 1996.

Jak je možné, že státní dluh poklesl i přesto, že stát hospodařil se schodkem 77,8 miliardy korun?

„Je to do značné míry pravděpodobně dané rozpouštěním rezerv hotovosti, které si stát vytvořil v letech 2011 a 2012. Ke snížení dluhu by mělo přes schodkové hospodaření státu dojít i v roce 2015,” řekl Novinkám hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám