Hlavní obsah

Stát v lednu hospodařil s přebytkem devět miliard korun

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní rozpočet skončil v lednu s přebytkem 9,1 miliardy korun, což je o 37 miliard méně než před rokem. Důvodem byl především pokles příjmů z Evropské unie, oznámilo ve středu ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden

Článek

Lednový přebytek rozpočtu je nejnižší od roku 2009, kdy byl 482 miliónů. V lednu rozpočet vykazuje přebytek pravidelně od roku 2004. „Meziročně nižší přebytek výrazně ovlivnily prostředky přijaté z EU, které byly v lednu 2017 nižší o 25,8 miliardy,” uvedl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Loni v lednu skončil rozpočet v přebytku 45,9 miliardy korun, za celý rok pak v přebytku 61,8 miliardy korun. Schválený státní rozpočet na loňský rok přitom počítal s deficitem 70 miliard korun. Pro letošek je rozpočet schválen se schodkem 60 miliard korun.

Pokles celkových příjmů v lednu zmírnil vyšší výběr daní a pojistného na sociální zabezpečení. To meziročně vzrostlo o 5,7 miliardy.

Inkaso DPH stouplo o necelou miliardu na 29,1 miliardy. Ministerstvo uvedlo, že výběr by letos měla podpořit loni zavedené kontrolní hlášení a elektronická evidence tržeb. „Naopak negativně se na inkasu projevilo snížení sazby DPH právě na stravovací služby z 21 procent na 15 procent,” dodal mluvčí.

Celkové výdaje stouply o 17 miliard na 97,1 miliardy korun. Největší objem prostředků v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládán na sociální dávky. Ke konci ledna na nich bylo vyplaceno 44,2 miliardy, což představuje meziroční růst o 7,6 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám