Hlavní obsah

Stát se dohodl na koupi OKD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Těžební společnost OKD uzavřela smlouvu se státní společností Prisko, v níž vykonává vlastnická práva ministerstvo financí, o převodu akcií dceřiné společnosti, kterou kvůli této transakci založilo. Do této společnosti mají být vloženy doly. Prisko nabude veškeré akcie nové společnosti. Na schůzi věřitelů OKD u Krajského soudu v Ostravě to ve čtvrtek řekl právní zástupce těžební firmy Petr Kuhn.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Darkov. Ilustrační foto

Článek

OKD musí příští týden předložit reorganizační plán, kvůli kterému musela najít strategického investora. Firma v březnu oznámila, že vhodného investora nenašla. Ministerstva financí a průmyslu se poté dohodla, že OKD koupí za 80 miliónů korun Prisko, jemuž s útlumem dolů pomůže státní podnik Diamo.

Americká firma Alcenta ze skupiny BNY Mellon ale napsala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD), že byla připravena zaplatit za těžební společnost OKD nejméně 500 miliónů korun, uvedl ve středu portál Euro. Zvažuje proto arbitráž. [celá zpráva]

Právní zástupce OKD Kuhn řekl, že firma dostala v první fázi tři nabídky, k nimž ve druhé fázi přibyly další dvě. K 1. březnu, kdy uplynula lhůta, obdržely OKD dvě závazné nabídky. Dodal, že žádná z nich ale neobsahovala skutečnosti, na jejichž základě by se dalo předpokládat, že reorganizační plán bude schválen a reorganizace bude uskutečnitelná.

Mezi dvěma finálními nabídkami byly podle informací ČTK a Hospodářských novin nabídky od společnosti EP Industries, jejímž většinovým vlastníkem je podnikatel Daniel Křetínský, a od zahraničního hedgeového fondu.

OKD se dostaly do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V posledních měsících provedla firma řadu úsporných opatření, jedním z hlavních bylo uzavření ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. V podniku nyní i s dodavatelskými firmami pracuje přes 10 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám