Hlavní obsah

Stát prý při výběru DPH tratí miliardy ročně, ministerstvo financí to odmítá

Praha
Aktualizováno

Státní rozpočet by si mohl polepšit na dani z přidané hodnoty (DPH) asi o deset miliard korun ročně, kdyby spolu lépe komunikovaly celní správa a finanční úřady, a přijaly doporučení Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Uvedli to zástupci NKÚ, ministerstvo financí (MF) ovšem závěry kontroly smetlo ze stolu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

ilustrační foto

Článek

"Závěry kontroly nejsou dle našeho názoru zcela objektivní, v mnohém jsou zavádějící a v některých bodech mají až spekulativní charakter, a proto je nutné jejich takto prezentovanou podobu rezolutně odmítnout," uvedl mluvčí MF Ondřej Jakob.

Problém s výběrem a správou DPH při dovozu zboží patří podle Miroslava Kruchiny z NKÚ k nejrizikovějším oblastem v oblasti příjmů. Rozpor mezi vykázaným základem daně a hodnotou dovozů podle jednotlivých správních dokladů byl podle NKÚ v letech 2008 až 2010 celkem 445 miliard korun.

„NKÚ zde vůbec nezohledňuje, že pro značnou část zboží je ČR pouze tranzitivní zemí a DPH se zde vůbec nevybírá. Ke ztrátám na příjmové stránce státního rozpočtu přitom nedochází u samotného dovozu, ale až v případě, pokud není přiznána DPH na výstupu při prodeji zboží v tuzemsku,“ připomněl Jakob.

Česko podle úřadu stále chybuje jak při čerpání peněz z fondů EU, tak i výdajů do rozpočtu unie. Loni ČR z unijních peněz čerpala tři miliardy eur a do rozpočtu naopak odvedla 1,7 miliardy eur.

Poskytovatelé a administrátoři dotací nejvíce chybují při výběru projektů, jejich průběžném sledování a zpětné kontrole. Nejčastější prohřešky příjemců dotací jsou v nesprávném zadávání veřejných zakázek, v uplatňování nezpůsobilých výdajů a v nedodržení podmínek stanovených v projektech, vyplývá z EU reportu, který vydal NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám