Hlavní obsah

Stát odpustí část sociálních odvodů jen firmám do 50 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát zřejmě odpustí firmám do 50 zaměstnanců sociální odvody za červen až srpen. Podmínkou ale bude, že nepropustily více než desetinu zaměstnanců a ve srovnání s březnem mzdy nesnížily o více než deset procent. Schválila to v úterý Sněmovna v rámci úlev pro firmy postižené opatřeními kvůli epidemii koronaviru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

Sněmovna odmítla návrhy Senátu, aby se odpuštění týkalo firem až do 150 zaměstnanců a malých lékáren do 25 zaměstnanců. Návrh nyní dostane k podpisu prezident.

Návrhy Senátu odmítla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní by senátní verze znamenala neúměrný zásah do příjmů státu ve výši 25,5 miliardy korun. Přijatá vládní verze oproti tomu znamená dopad ve výši 13,5 miliardy korun a bude se týkat 88 procent firem, uvedla ministryně.

DPH na ubytování a kulturu se sníží na 10 procent

Ekonomika

Dočasné prominutí odvodů je další podporou z kurzarbeitového programu Antivirus, který vláda prodloužila do konce srpna. Sociální pojištění a příspěvek na politiku zaměstnanosti, které platí zaměstnavatel, činí 24,8 procenta pracovníkova výdělku.

Podle Maláčové bude možné prominout pojistné do 1,5násobku průměrné mzdy, tedy za loňský rok zhruba z 51 700 korun hrubého. Maximální odpuštěný odvod by tak odpovídal asi 12 700 korunám.

Reklama

Výběr článků

Načítám