Hlavní obsah

Stát oddluží zdravotní pojišťovny, Emmerová neodstoupí

Právo, Václav Pergl
PRAVA

Částkou 3,8 miliardy korun, s níž v pátek souhlasili poslanci, stát oddluží zdravotní pojišťovny, především Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Převede jejich pohledávky na Českou konsolidační agenturu. Jde o dluhy, které vytvořily většinou zkrachovalé státní podniky, které neplatily za své zaměstnance pojištění.

Článek

Proti oddlužení se postavili poslanci ODS s tím, že jde o nekoncepční zásah, který zdravotnictví nepomůže. "Jsou to čtyři miliardy, které nakonec budou muset ze svých kapes opět vydat daňový poplatníci," prohlásil místopředseda klubu ODS Michal Doktor.

Zdravotním pojišťovnám ale toto oddlužení pomůže. Nyní platí zejména soukromým lékařům z 50 až 70denním zpožděním, a to mnohé ordinace přivádí na pokraj krachu. Proto se vzedmula i obrovská vlna odporu a soukromí lékaři připravují protestní akce, např. chtějí až na tři dny zavřít své ordinace. O tomto víkendu se o formě protestů budou radit.

Pohledávky se mohou prodat bance

VZP nabídla kvůli zpožďování plateb krajským nemocnicím, že mohou pohledávky pojišťovny prodat bance. Krajské nemocnice to ale odmítají s tím, že nemají důvod řešit problémy pojišťovny.

Podle ČTK VZP uzavřela smlouva s ČSOB, že banka nabídne nemocnicím odkup pohledávek za téměř úplnou cenu. "Nemohu říci, jestli to bude 97 či 99 procent. To je obchodní tajemství," soudí mluvčí pojišťovny Jiří Suttner.

Prezident České lékařské komory David Rath zase příští týden oznámí jméno advokátní kanceláře, která bude kupovat dluhy VZP od ambulantních lékařů a pak je vymáhat včetně penále.

Emmerová odcházet nehodlá

Při projednávání oddlužení zdravotních pojišťoven se ve Sněmovně místy rozprava zvrhla na stav českého zdravotnictví. Ministryně uvedla, že odcházet nehodlá. Reagovala tak na  výzvu praktických lékařů, aby odstoupila.

"Neodstoupím. A to ani v narážce na jednoho novináře, který se mě zeptal, zda nezažádám o odvolání ze zdravotních důvodů. Nic takového neplánuji. Osobně nemám potřebu odstupovat z této funkce, abych do systému zaváděla další zmatek. A nic mi není. Jsem zdravá," řekla Emmerová Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám