Hlavní obsah

Stát hospodaří s nejnižším schodkem rozpočtu od roku 2008

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Schodek státního rozpočtu v říjnu stoupl na 29,1 miliardy korun ze zářijových 2,8 miliardy korun. Informovalo o tom v pondělí ministerstvo financí. Jde o nejlepší výsledek hospodaření ke konci října od roku 2008, před vypuknutím finanční krize. Tehdy v říjnu skončil rozpočet naposledy v přebytku.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu leden-říjen

Článek

Loni v říjnu rozpočet vykázal schodek 45,4 miliardy korun. Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu stouply v říjnu meziročně o 86,4 miliardy na 997,2 miliardy korun. Na tom se podílely zejména příjmy z fondů EU, které vzrostly meziročně o více než 53 miliard korun.

Podle ministerstva financí výsledky rozpočtu potvrzují oživení české ekonomiky. Příjmy rozpočtu z daně z příjmu právnických osob podle úřadu stouply meziročně o 11 procent na 78,6 miliardy a jsou tak za deset měsíců roku nejvyšší od vypuknutí finanční krize v roce 2008.

Ekonom: Výběr daní není žádná sláva

Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 17,6 miliardy na 487,9 miliardy korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) meziročně stouplo o 0,8 miliardy na 196,4 miliardy korun. Schválený rozpočet počítá s poklesem o 0,9 miliardy korun.

„Ministerstvo financí sice správně uvádí, že jde o nejlepší výsledek od roku 2008, ale uplynulá léta přece jenom byla poznamenána dopady světové finanční krize a z ní pramenících recesí. Nyní je česká ekonomika šestým nejrychleji rostoucím hospodářstvím vyspělého světa v meziročním vyjádření, přičemž ze zemí Evropské unie ji předčí pouze jediný stát – Irsko,” uvedl ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Upozornil na to, že ještě před tím, než se krize naplno v ČR projevila, v říjnu roku 2008 vykazovalo plnění rozpočtu kladné saldo, čítající takřka jedenáct miliard korun.

„Konečný verdikt o zlepšování či nezlepšování daňového výběru bude moci být vyřčen až po skončení letošního roku, avšak zatím se zdá, že příznivé efekty v plnění rozpočtu má letos na svědomí spíše velice solidní ekonomický růst než zefektivnění daňového výběru,“ dodal Kovanda.

Na dávkách o devět miliard víc

Celkové výdaje rozpočtu stouply meziročně o 70 miliard na 1026,3 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal 415,3 miliardy korun, což je meziroční růst o 9,2 miliardy korun.

V souvislosti se zrychleným čerpáním peněz z fondů EU stouply ke konci září i investiční výdaje rozpočtu, a to o 40,5 miliardy na 111,6 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám