Hlavní obsah

Stát dostal nabídku Shellu na zisk podílu v České rafinérské

– Praha

Britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell nabízí svůj podíl v České rafinérské českému státu. Jak uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), stát nabídku na odkoupení více než 16 procent akcií strategického podniku obdržel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Skladiště zásob ropy v Nelahozevsi

Článek

Pokud by k prodeji skutečně došlo, nabyl by konkrétních obrysů plánovaný státní petroholding. Informaci přinesl server Česká pozice.

„Nabídku firmy Shell jsme obdrželi a došlo i k jednání. Případná akvizice ze strany státu by měla logiku, ale pouze v případě, pokud zapadne do struktury možného budoucího petroholdingu, jehož koncepci nyní dokončujeme,“ sdělil serveru Kuba.

Ministr dodal, že materiál o petroholdingu, kde by měl stát majoritní podíl, musí nejdříve projednat porada ekonomických ministrů.

Česká rafinérská provozuje dvě největší rafinerie v Česku – v Litvínově a v Kralupech nad Vltavou. Většinovým vlastníkem České rafinérské je s více než 51procentním podílem petrochemická skupina Unipetrol, menšinové podíly v ní drží italská skupina Eni a Royal Dutch Shell.

Potenciálním kupcem by podle České pozice pravděpodobně byl státem ovládaný podnik Čepro. Kdyby získal podíl v České rafinérské, mohl by vlastní ropu v rafinériích přepracovávat. Na trhu s benzínem a naftou by tak získal konkurenční výhodu na úkor Unipetrolu a Eni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám