Hlavní obsah

Starbucks v Číně zavřel přes polovinu svých poboček kvůli koronaviru

Novinky, tov

Americký řetězec Starbucks v Číně zavřel víc než polovinu ze 4300 svých kaváren. Snaží se tak chránit své zaměstnance a bránit šíření viru, informovaly servery CNN a BBC.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Starbucks

Článek

Starbucks začal už o víkendu zavírat provozovny v provincii Chu-pej, jejíž hlavní město Wu-chan je epicentrem nákazy. Nyní opatření rozšířil na více než dva tisíce provozoven a průběžně vyhodnocuje další omezení prodeje i rozvozu kávy.

Šéf Starbucks Kevin Johnson řekl, že firma řeší „velmi turbulentní situaci“. Firma také upozornila, že šíření infekce zřejmě negativně dopadne na její hospodaření.

Čína je pro Starbucks druhým největším trhem po USA, generuje tam zhruba desetinu svých celkových tržeb.

ON-LINE: WHO rozhodne o vyhlášení stavu globální nouze

Svět

„Koronavirus začíná ovlivňovat ekonomické výsledky globálních společností,“ komentoval rozhodnutí uzavřít přes dva tisíce poboček Starbucks hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček. „Apple se obává narušení svých dodavatelsko-odběratelských řetězců. Mnozí zaměstnanci nadnárodních společností, kteří pobývají v Číně, dostali pokyn, aby pracovali z domova nebo si vzali dovolenou,“ dodal ekonom.

Továrny v Číně dočasně uzavřela také japonská automobilka Toyota, opatření zatím platí do 9. února.

Nový virus má potenciál pandemie, říká expert

Domácí

Některé velké firmy, jako třeba Facebook, vyzvaly své zaměstnance, aby necestovali do Číny.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto odložila kvůli koronaviru všechny služební cesty svých zaměstnanců do Číny. Evakuaci zaměstnanců, kteří v Číně působí dlouhodobě, firma zatím neplánuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám