Hlavní obsah

Spotřebitelské ceny v Řecku klesly v říjnu nejvíc za půl století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Spotřebitelské ceny v Řecku se v říjnu proti stejnému měsíci loňského roku snížily o dvě procenta, což představuje nejvyšší propad od roku 1962. V září ceny zamířily dolu o 1,1 procenta. Údaje zveřejnil řecký statistický úřad.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Řecko se dostalo poprvé po 45 letech do deflace letos v březnu a od té doby spotřebitelské ceny stabilně klesají. Ekonomové a zahraniční věřitelé se ale domnívají, že pokles mezd a cen povede k tomu, že země bude postupně získávat konkurenceschopnost, kterou od zavedení eura ztrácela.

Řecko je už šestým rokem v hospodářské recesi a vládní prognóza na letošní rok počítá s poklesem ekonomiky o 4,5 procenta. Řecká ekonomika tak v období 2008 až 2013 ztratí téměř čtvrtinu svého výkonu.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie ceny klesly o 1,9 procenta po snížení o jedno procento v září. Analytici v anketě agentury Reuters čekali pokles cen o 1,5 procenta.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a zvýšit daně, což prohlubuje ekonomický pokles.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám