Hlavní obsah

Spotřeba vína v ČR roste, dominuje však stále pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Spotřeba vín v Česku zvolna roste. Češi loni podle odhadů vypili něco málo přes 17 litrů vína na osobu. V polovině 90. let to bylo jen 15 litrů. Češi si stále drží světový primát v pití piva. Každý obyvatel ho ročně zkonzumuje průměrně 162 litrů.

Foto: Veronika Vynikalová
Článek

Podle Antonína Králíčka z ministerstva zemědělství je víno oblíbeným nápojem hlavně mladých lidí. "Víno je módní a zároveň se chápe jako součást zdravé výživy," řekl Králíček. 

V porovnání s okolními státy je ale spotřeba v ČR nízká. Například v Rakousku či Německu se pohybuje kolem 30 litrů na osobu ročně, Slováci vypijí litrů dvacet.

Nejvíce vína na světě zkonzumují v průměru obyvatelé Lucemburska, 63 litrů. Hned za nimi je tradiční vinařská země Francie s 58 litry za rok.

Vstup do EU ceny vína z unie sníží

Vstup do Evropské unie a odbourání obchodních bariér podle Králíčka ovlivní domácí trh. Zrušením cel importovaná evropská vína mohou v konečné ceně zlevnit asi o pětinu. Právě cena jej totiž podle dovozců vína největší přakážkou v jeho vyšší konzumaci.

Tlak dovozů zesílí a spotřebitelé budou mít zájem novinky vyzkoušet. Domácí vinaře by to ale nemělo ohrozit, protože jakost domácí produkce každoročně stoupá.

Plocha českých vinic před vstupem do EU narostla

Plochy vinic v České republice přesáhnou kvůli intenzivní výsadbě v posledních letech zřejmě rozlohu 17 tisíc hektarů a možná se přiblíží hranici 18.000 hektarů. To je podle dostupných údajů z ministerstva zemědělství nejvíce za posledních nejméně 30 let. 

Rozšiřování vinic bylo možné do konce dubna, tedy do vstupu Česka do Evropské unie. Poté už byla další výsadba zakázána, protože EU zvětšování ploch nepovoluje.

Anketa

Jakému alkoholu dáváte přednost?
Nejraději mám víno
37,1 %
Raději piju pivo
38,8 %
Dávám přednost spíš tvrdému alkoholu
24,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 299 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám