Hlavní obsah

Spotřeba elektřiny byla loni v Česku největší v historii

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Firmy a domácnosti v Česku loni spotřebovaly téměř 61 tisíc gigawatthodin elektřiny, což je nejvíce v historii. Vyplývá to z údajů Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Za vyšší spotřebou elektřiny stojí růst ekonomiky i chladné počasí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Spotřeba elektřiny v Česku

Článek

Z předběžných údajů vyplývá, že loňská spotřeba mírně překonala dosavadní rekord z roku 2008. Zpřesněné údaje bude mít ERÚ k dispozici v květnu.

„V Česku byl důvodem pro růst spotřeby růst ekonomiky a průmyslu i chladnější počasí,” řekl Novinkám odborník na energetiku, analytik J Michal Šnobr.

Podle něj si nyní užíváme období, kdy ceny elektřiny i obecně energií dosáhly svého dna. „A jak je známo, když je něco levné, na spotřebu se nehledí. Úspory a další efektivní opatření se v tomto směru prosazují mnohem hůře,“ dodal.

Příčinou nízkých cen silové elektřiny je podle něj rozvrat tržního principu, který pro celý region nabouralo Německo svou extrémní energetickou politikou, která navíc paradoxně směřuje jinak než cíle EU, když Unie bojuje za ochranu klimatu a Němci proti jaderným elektrárnám.

„V některých vyspělých zemích, jako jsou například Německo i Dánsko, se daří snižovat spotřebu energií i při růstu ekonomiky. V ČR se to zatím nedaří, s plněním cílů v oblasti úspor energií máme problémy,“ řekl jednatel poradenské společnosti ENA a ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. Podle něj navíc ve vybavenosti domácností elektrospotřebiči ještě vyspělé sousedy doháníme.

„A své si vybral i studený závěr roku, protože elektrické vytápění hraje v ČR velkou roli. To vše dohromady pak ústí do nárůstu spotřeby,“ dodal Gavor.

Reklama

Výběr článků

Načítám