Hlavní obsah

Spor o ukradenou kunu skončil, Chorvatsko představilo nový návrh eurové mince

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko představilo návrh nové jednoeurové mince, která od roku 2023 nahradí chorvatskou kunu. Odkazuje se na ni vyobrazením právě kuny na rubu mince. První návrh provázel skandál a nařčení z plagiátorství, podle britského fotografa Iana H. Leache kuna na minci přesně kopírovala tu z jeho fotografie.

Foto: Chorvatská národní banka

Článek

Chorvatská národní banka zveřejnila vítězný návrh nové jednoeurové mince, která přijde do oběhu v roce 2023. Autor Jagor Šunde za něj dostal odměnu 70 000 chorvatských kun (224 tisíc korun), spoluautoři David Čemeljić a Fran Zekan pak každý 30 000 (98 tisíc korun).

Rub s odkazem na původní chorvatskou měnu zobrazuje kunu na šachovnicovém pozadí. Líc se pak shoduje se všemi euromincemi, vykresluje reliéf Evropy s nápisem 1 EURO.

Foto: Reuters

Ukradli jste mi kunu, obvinil fotograf Chorvatsko

Vybrané návrhy, které mělo Chorvatsko poslat ke schválení Radě Evropské Unie, banka zveřejnila už v únoru. Přišla ale obvinění z plagiátorství, protože se původní návrh nápadně podobal fotografii zvířete od britského fotografa Iana H. Leache. Vítěz svůj návrh ze soutěže stáhl, fotograf Leach to ocenil a vyloučil podání žaloby.

Chorvati míří do eurozóny s ostudou. Návrh své eurové mince stáhli kvůli plagiátorství

Evropa

Návrh mince obviněný z plagiátorství z boku zachycuje kunu, která stojí na větvi a směřuje pohled vlevo. Naopak nový design, který je oproti původnímu méně detailní, zobrazuje zvíře vytáčející hlavu vpravo, ač tělem také směřuje nalevo. Zmizela i větev, šachovnicové pozadí naopak zůstalo.

Foto: Reuters

Původní vítězný návrh chorvatské jednoeurové mince

Tesla, Hlaholice a Gundulić

V únoru prošly také návrhy ostatních mincí. Dvoueurovka nese mapu Chorvatska a citát chorvatského básníka Ivana Gunduliće o svobodě. Deseti-, dvaceti- a padesáticentové mince pak zpodobňují vynálezce Nikolu Teslu. Jedno- a dvoucentové mince mají na rubu znaky hlaholice.

Foto: Chorvatská národní banka

Nové eurové mince představené Chorvatskou národní bankou. Do oběhu přijdou v roce 2023.

Euro v současnosti používá jako svou měnu devatenáct ze sedmadvaceti členských států. Podle loňského průzkumu Eurobarometru podporovalo přijetí eura 61 % Chorvatů. Nové mince a bankovky přijdou v Chorvatsku do oběhu 1. ledna 2023.

Reklama

Výběr článků

Načítám