Hlavní obsah

Chorvati míří do eurozóny s ostudou. Návrh své eurové mince stáhli kvůli plagiátorství

Záhřeb

Chorvatská národní banka musela vypsat nový návrh na podobu své jednoeurové mince. Původní návrh s reliéfem kuny, což je název současné měny, totiž nápadně připomínal fotografii této lasicovité šelmy od skotského fotografa Iaina H. Leache. Autor Stepjan Pranjkovič po obvinění z plagiátorství svůj vítězný návrh na podobu mince v pondělí stáhl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Původní vítězný návrh chorvatské jednoeurové minceVideo: Reuters

 
Článek

„Veden nepříjemnou atmosférou v médiích a na sociálních sítích a tlakem, jemuž jsem byl vystaven kvůli svému návrhu rubu mince s kunou, jsem se rozhodl svůj návrh stáhnout,“ napsal v dopisu Chorvatské národní bance. Současně vrátil vypsanou odměnu 70 000 kun (225 700 korun) .

Podoba kuny na minci a fotografii.

Skotský fotograf Leach jeho krok ocenil: „Nemám záměr nikoho soudit. Bylo to správné řešení. Pro mě tím záležitost končí,“ řekl chorvatskému rozhlasu.

Krátce poté Chorvatská národní banka vypsala nové výběrové řízení na novou podobu eurové mince.

Chorvat Nikola Tesla?

Kontroverze však vyvolává i další z vítězných návrhů na mince. Na 50-, 20- a 10centových mincích má být Nikola Tesla, který se sice narodil ve vesnici Smiljan ležící v dnešním Chorvatsku, ale měl srbské rodiče a je považován za Srba. V Bělehradě je po něm pojmenované letiště.

Chorvatsko má přijmout euro v lednu 2023. Nyní společnou měnu využívá 19 z 27 českých zemí EU.

Přijetí eura podle Eurobarometru podporuje 61 procent Chorvatů, i když se bojí, že po tomto kroku mohou stoupnout ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám