Hlavní obsah

USA zavedou odvetná cla na evropská letadla a zemědělské a průmyslové zboží

• Aktualizováno

Světová obchodní organizace (WTO) kvůli nezákonnému subvencování evropského výrobce letadel Airbus povolila Spojeným státům uvalit nová cla na zboží z Evropské unie ve výši 7,5 miliardy dolarů (zhruba 177 miliard Kč). Oznámila to ve středu WTO. USA následně uvedly, že zavedou 18. října odvetná cla deset procent na evropská letadla a 25 procent na zemědělské a průmyslové zboží.

Foto: Toby Melville, Reuters

Airbus A350-1000 při ukázce na aerosalónu v britském Farnborough

Článek

Agentura Bloomberg upozornila, že výše povolených cel ze strany WTO je rekordní, skoro dvakrát větší než povolené čtyři miliardy dolarů z roku 2002.

Cla budou uvalena 18. října, až vydá formální souhlas orgán WTO pro řešení sporů. Washington už vypracoval předběžný seznam zboží, na které by mohl clo uplatnit. Seznam zahrnuje kromě letecké techniky i například víno, kabelky nebo sýry, uvedla agentura Reuters.

Evropská komise ve středu v reakci na výrok WTO uvedla, že americká snaha o cla na dovoz z EU je kontraproduktivní a poškodí obě strany. Podle komise by se obě strany místo zavádění cel měly dohodnout. Pokud by Washington k výběru cel skutečně přistoupil, nemá prý EU jinou možnost než odpovědět stejným způsobem, uvedla komise.

EU argumentuje tím, že USA dotovaly pro změnu Boeing. WTO podle Reuters ve středu konstatovala, že nepovolenou státní podporu ve výši miliard dolarů dostával jak Airbus, tak Boeing. Spor o dotace pro Airbus a Boeing se táhne už 15 let, od roku 2004.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám