Hlavní obsah

Dvoumiliardový úvěr pro Smartwings se státní zárukou

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letecká společnost Smartwings získala úvěr za dvě miliardy korun, 80 procent z něj pokryje státní záruka prostřednictvím Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Úvěr poskytnou čtyři tuzemské banky. Upozornil na to server Zdopravy.cz. V pátek 26. března vyprší moratorium, které společnost chránilo před věřiteli. Dluh společnosti činí kolem 6,65 miliardy korun, z toho většina je po splatnosti.

Foto: Georgi Bidenko

Start Boeingu 737 MAX společnosti Smartwings

Článek

„Finanční prostředky z nového úvěrového financování budou dlužníkem použity částečně na úhradu jeho splatných dluhů a převážně na financování dalšího provozu do přelomu května a června, kdy očekáváme nástup letní sezony,“ uvedl přepravce podle serveru v návrhu.

„Čerpání půjčky završuje proces moratoria a umožňuje Smartwings pokračovat v provozu v následujícím období,” uvedl předseda představenstva Smartwings Jiří Šimáně.

Úvěrové smlouvy jsou uveřejněny v registru smluv. Podle nich jde o dva úvěry, první za 710 milionů korun a druhý za dalších 1,21 miliardy korun.

Podle mluvčí Smartwings Vladimíry Dufkové je úvěr přesně dvě miliardy korun. Upřesnila tak původní informaci serveru Zdopravy.cz, která uvedla o 0,08 miliardy nižší částku. Upozornila také na to, že Smartwings státní společnosti EGAP za záruky zaplatí 200 milionů korun. „Půjčka od společnosti EGAP a tato zmíněná opatření ve svém souhrnu převyšují 7 miliard korun. Tato částka významně převyšuje splatné závazky společnosti Smartwings,” dodala.

ČSA jsou v úpadku

Ekonomika

Největší část poskytla UniCredit Bank (celkem 954 milionů korun), následuje Komerční banka (602 milionů korun), ČSOB (254 milionů korun) a Česká spořitelna (189 milionů korun). Přes 1,03 miliardy korun z úvěru ovšem bude garantovat stát Exportní garanční a pojišťovací společností (EGAP).

Podle dokumentu se firma zbavila 481 pracovníků, další odešli na neplacené volno.

Další tuzemská letecká společnost ČSA, která je dceřinou firmou Smartwings, v minulých týdnech kvůli dluhům skončila v úpadku. Jak upozornil server Zdopravy.cz, Smartwings do seznamu pohledávek vůči ČSA přidaly dvě své nezaplacené faktury za pronájem letadla Boeingu 737-800 za dvanáct milionů korun.

Smartwings jsou věřitelem svých ČSA, ty jim dluží 12 milionů

Ekonomika

Počet zaměstnanců ČSA se od léta snížil ze 700 lidí na 430. Podle deníku Hospodářské noviny se ČSA v tuto chvíli v krajním případě chystají propustit všechny zbývající zaměstnance. ČSA loni zaznamenaly ztrátu asi 1,57 miliardy korun.

Smartwings aktuálně provozují letecká spojení mezi Prahou a Málagou, Tenerife, Gran Canarií, Fuerteventurou, Mallorkou, Madeirou, Hurghadou a letoviskem Marsa Alam.

ČSA létají do Paříže, Amsterdamu, Stockholmu, Kyjeva a Moskvy. Tento přepravce se ocitl v platební neschopnosti a oficiálně u soudu požádal o reorganizaci. Propustil také velkou část zaměstnanců a dalším z nich ztráta zaměstnání stále hrozí.

Reklama

Související články

Aerolinky budou vyžadovat negativní test

Smartwings a České aerolinie (ČSA) budou nově po cestujících před vstupem na palubu vyžadovat potvrzení o negativním testu na koronavirus. V úterý to oznámila...

ČSA jsou v úpadku

Městský soud v Praze vyhlásil úpadek společnosti České aerolinie (ČSA). Návrh podal přímo dopravce. Insolvenčním správcem soud jmenoval karvinskou společnost...

Výběr článků

Načítám