Hlavní obsah

Splašené eskalátory? V Praze odhalili stejnou závadu celkem u pěti

Pět eskalátorů pražského metra ve stanici Můstek má stejnou vadu, kvůli níž se v listopadu zranily tři ženy. Pohyblivé schody se tehdy náhle rozjely opačným směrem. Závady odhalily následné kontroly eskalátorů stejného výrobce, firmy Kone, řekl mluvčí pražského Dopravního podniku Jiří Štábl. Vadné eskalátory na Můstku DPP v úterý raději zastavil.

Foto: Milan Malíček, Právo

Oprava schodiště vstupu do Metra na Jungmannově náměstí

Článek

„V tuto chvíli máme potvrzenu stejnou závadu u pěti eskalátorů od firmy Kone. V tomto ohledu musím říci, že jsem skutečně znepokojen rozsahem poškození,” uvedl generální ředitel dopravního podniku Jaroslav Ďuriš.

Pětice vadných schodů je ve stanici Můstek na lince metra B, kde je dohromady deset eskalátorů. Na stanici Staroměstská prověrka stejného typu schodů chybu neodhalila.

Na konci listopadu se jedny pohyblivé schody na Můstku prudce zastavily a poté rozjely opačným směrem. Při pádech cestujících se zranily tři ženy. [celá zpráva] Dopravní podnik potom začal prověřovat eskalátory od firmy Kone.

Pět eskalátorů na Můstku stojí

„V současné době je uzavřených pět eskalátorů ve stanici Můstek na trase B výstup Jungmannovo náměstí, což je v tom úseku, kde došlo k nehodě a kde dodávala eskalátory uvedená firma. Cestující musí použít některý z mnoha východů přes trasu A,“ řekl Novinkám Štábl. Podle něj DPP zatím zkontroloval dvanáct eskalátorů ve stanicích Staroměstská, Hlavní nádraží, Náměstí Republiky a Florenc. Zde problémy nezjistil a po kontrole byly opět uvedeny do provozu.

Kdy budou provedeny opravy a jak dlouho mohou trvat, zatím není podle mluvčího podniku jasné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Výstup z metra B Můstek na Jungmanově náměstí je uzavřen

„Firma Kone stále nedodala požadovanou dokumentaci včetně výkresů a výpočtů. Na těchto podkladech bude stát i další šetření,” sdělil. Šéf dopravního podniku ale uvedl, že minimální doba nutná pro výměnu vadných součástí je asi dva týdny.

Kromě eskalátorů na Můstku, kde byly odhaleny závady, kontroloval podnik schody na stanici Staroměstská. Koncem minulého týdne oznámil, že v této stanici jsou schody bezpečné. Eskalátory stejného typu jsou i v dalších stanicích a prověrky pokračují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám