Hlavní obsah

Špidla chce výjimku pro restaurace, Sobotka to odmítá

PRAHA

Vše spěje k tomu, že restaurace od května kvůli přechodu do základní sazby DPH podraží. Vyžaduje to přístupová smlouva mezi ČR a EU. Podle pátečního tisku se ale premiér Špidla pokusí v EU znovu o výjimku. Co na to Špidlův ministr financí Sobotka? Prohlásil, že i kdyby EU od roku 2006 povolila nižší daň pro restaurace, ČR toho nevyužije.

Foto: Kresba: Libor Drobný
Článek

Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je pro resort klíčové snižovat přímé zdanění, tedy především daně z příjmu firem. Majitelé restaurací s tím nesouhlasí a tvrdí, že stát jen potřebuje další peníze.

O nižší sazbě DPH probíhají uvnitř EU tvrdá jednání. Prosazuje ji hlavně Francie. Naopak striktně proti bylo vždy Německo. Ovšem při středeční schůzce Gerharda Schrödera, Jacquese Chiraca a Tonyho Blaira německý kancléř ustoupil francouzskému požadavku a souhlasil se snížením DPH v oblasti služeb od roku 2006.

Právě tato skutečnost ČR v jednání s unií posílí. "Úspěch Francie nepochybně posílí naši pozici," řekl Lidovým novinám premiér Špidla s dodatkem, že Česko bude o DPH s unií dále vyjednávat.

Hospodští: Vyšší DPH je likvidační

Všechny argumenty podnikatelské sféry z oblasti cestovního ruchu a pohostinství jsou podle prezidentky sdružení restauratérů Ho.Re.Ka. Miroslavy Luprichové zbytečné. Nejde o splnění požadavků EU, jak tvrdí ministr financí, ale pouze o naplnění příjmů státního rozpočtu, řekla Luprichová.

Pokud vláda na jednu stranu chce snižovat přímé zdanění, musí někde peníze brát, uvedla Luprichová a dodala, že výsledkem zvýšení daně bude likvidace střední třídy podnikatelů v této oblasti. Na trhu podle ní v podstatě zbudou jen nadnárodní řetězce velkých a luxusních hotelů, které daně odvádějí mimo ČR, a malé restaurace, které se budou za každou cenu snažit udržet tržby pod hranicí miliónu korun ročně, aby se nestaly plátci DPH.

Zvýšení DPH v restauracích a od ledna příštího roku i v hotelech však rozpočtu očekávané zvýšení příjmů o sedm miliard korun nepřinese, tvrdí Luprichová. Podle odhadů sdružení totiž zdražení, které vyšší DPH vyvolá, omezí cestovní ruch a poptávku po službách restaurací natolik, že se odvod DPH naopak sníží, a to o pět až šest miliard korun ročně.

Reklama

Související články

Po vstupu do EU výrazně zdraží restaurace

Pakliže pravidelně navštěvujete restaurace, připravte se, že od 1. května budete muset sáhnout hlouběji do svých peněženek. Po vstupu do EU totiž výrazně...

Hospodští: zvýšení DPH je zbytečné

Podnikatelé v pohostinství jsou přesvědčeni, že restaurační služby není nutné přeřazovat od 1. května ze snížené do základní sazby. A to přesto, že minulý...

Výběr článků

Načítám