Hlavní obsah

Španělsko v dluhové pasti potřebuje pomoc, půjčuje si za nesplatitelný úrok

• Aktualizováno
Novinky,

Španělsko se ocitlo v dluhové pasti. Výnosy španělských desetiletých dluhopisů se vyšplhaly na rekordních 7,56 procenta, což je nad sedmiprocentní hranicí splatitelnosti. Současně je to nejvyšší úrok na eurové dluhopisy v historii společné měny. Ta se potápí a ztrácí vůči všem dalším měnám. Propadají se i trhy.

Foto: www.istockphoto.com

Článek

Desetileté španělské dluhopisy nabízejí v pondělí  výnos 7,56 procenta, přičemž v pátek to bylo 7,28, tedy nad sedmiprocentní hranicí splatitelnosti. Jasně to ukazuje pokles důvěry investorů ve schopnost Madridu splácet půjčky.

V pátek požádala španělskou vládu o pomoc Valencie. V pondělní o pomoc ve výši 300 miliónů požádala oblast Murcia. Nedostatek peněz mají i samosprávy, které také obtížně zvládají splácet půjčky.

Index španělské burzy Ibex se v pátek propadl o šest procent, což je nejhorší výsledek za poslední dva roky a v pondělí dopoledne dále ztrácel, i když kolem druhé se na chvilku zotavil. Propadl se zatím o více než tři procenta.

Situace Španělska je o to horší, že je v recesi, v druhém kvartálu se propadla jeho ekonomika o 0,4 procenta, v prvním o 0,3 procenta. Španělsko také trápí extrémně vysoká, skoro 25procentní nezaměstnanost.

Půjčka pro Španělsko a propad eura

„Španělsko možná bude potřebovat půjčku od Mezinárodního měnového fondu nebo od eurozóny,“ řekl BBC Justin Harper ze společnosti IG Markets, i když jeho banky už dostaly slíbeno 100 miliard eur.

Jak ale dodává analytik společnosti Securities Japan Masajuki Otani: "Není to jen Španělsko, kde mají místní banky potíže, slabé jsou i v Itálii a dalších zemích."

Euro se propadlo na rekordně nejnižší úroveň vůči jenu, uvedla v pondělí BBC. Prodávalo se na asijských trzích za 94,71 jenu, což je nejnižší hodnota od listopadu 2000. Euro se vůči jenu propadá od dubna, kdy se prodávalo za více než 110 jenů. Kleslo i k americkému dolaru, prodává se za 1,20 dolaru. Propadlo se i vůči australskému dolaru.

K propadu přispívá i pohled světa, že se eurozóně nedaří zvládat dluhovou krizi.

Evropské problémy otřásají i světovými trhy

Kvůli problémům eurozóny se v pondělí propadly i akciové trhy v Asii, japonský index Nikkei ztratil 1,4 procenta, jihokorejský Kospi se propadl o 2,1 procenta, a hongkongský Hang Seng dokonce o 2,6 procenta. Australská burza ztratila 1,5 procenta. Eurozóna je klíčovou oblastí pro export z Asie, panují obavy, že poklesne poptávka.

Následně se propadly i evropské burzy - pařížská, německá i londýnská o dvě procenta.  Nejvíce ztrácejí banky jako Commerzbank a BNP Paribas. Ztrátou začaly také obchody na burzách v Americe. Italská burza se propadla nejvíce, o 4,4 procenta. S akciemi šesti bank, jako jsou UniCredit a Sanpaolo, se kvůli strmému pádu cen jejich akcií přestalo obchodovat.

Řecko se stále více blíží bankrotu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám