Hlavní obsah

Španělsko schytalo další úder, agentura mu srazila rating hned o dva stupně

– Madrid

Španělské vládě, která se snaží razantními úspornými opatřeními srazit vysoký rozpočtový schodek, přibyly na čele další vrásky. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor’s totiž ve čtvrtek snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně z A na BBB plus. Agentura očekává, že deficit státního rozpočtu se bude zhoršovat víc, než se dosud předpokládalo.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Výhled úvěrové spolehlivosti hodnotí agentura negativně. Vláda podle názoru Standard & Poor’s bude muset zvýšit finanční podporu bankovního sektoru. Agentura Moody’s hodnotí Španělsko o jeden a agentura Fitch o dva stupně výše než Standard & Poor's, obě agentury rovněž s negativním výhledem.

„Oproti našim předchozím hodnocením se ve Španělsku zhoršuje prognóza rozpočtového deficitu v období let 2011–2015 a stoupá pravděpodobnost, že vláda bude muset poskytnout další podporu bankovnímu sektoru,“ uvádí se ve zprávě agentury.

Standard & Poor’s rovněž přehodnotila svou předpověď vývoje letošního hrubého domácího produktu Španělska. Místo růstu 0,3 procenta očekává pokles 1,5 procenta. Agentura varuje, že bude-li slábnout politická podpora reformního kurzu a nezvýší-li se konkurenceschopnost španělské ekonomiky, bude se rating dál snižovat.

Španělsko kromě všech dalších problémů sužuje i vysoká nezaměstnanost, nejvyšší v Evropské unii. Podle tamního statistického úřadu dosáhla v letošním prvním čtvrtletí výše 24,4 procenta. [celá zpráva]

Pro srovnání, v Česku činila nezaměstnanost za březen 8,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám