Hlavní obsah

Španělsko má krizi za sebou, ekonomika roste nejrychleji od roku 2007

Španělská ekonomika vykázala v prvním čtvrtletí růst proti předchozím třem měsícům o 0,9 procenta, což je nejrychlejší tempo od roku 2007. Vyplývá to z předběžných údajů, které ve čtvrtek zveřejnil tamní statistický úřad. Růst čtvrté největší ekonomiky v eurozóně zrychlil z 0,7 procenta v posledním kvartálu loňského roku.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční býčí zápasy do Španělska lákají turisty. Cestovní ruch tvoří významnou část ekonomiky země.

Článek

Růst od ledna do března překonal očekávání analytiků, kteří jeho tempo v anketě agentury Reuters odhadovali v průměru na 0,8 procenta.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt Španělska v prvním čtvrtletí zvýšil o 2,6 procenta. V závěru loňského roku zaznamenal růst o dvě procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Španělsko prošlo v průběhu pěti let dvěma hospodářskými recesemi. Za celý loňský rok však tamní ekonomika vykázala růst o 1,4 procenta po poklesu o 1,2 procenta v předchozím roce.

Podle listu El País zvýšila ve čtvrteční prognóze vláda premiéra Mariana Rajoye odhad letošního růstu ekonomiky na 2,9 procenta z původně očekávaných dvou procent. Mezinárodní měnový fond odhaduje letošní španělský růst ve výši 2,5 procenta, Evropská komise 2,3 procenta.

Růst pomáhá pozvolna snižovat vysokou nezaměstnanost. V letošním prvním čtvrtletí bylo bez práce 23,78 procenta lidí, v roce 2012 přitom nezaměstnanost ve Španělsku dosahovala téměř 27 procent. Vysoká zůstává nezaměstnanost mezi mladými. Například v Andalusii je podle Eurostatu bez práce přes 60 procent mladých od 15 do 24 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám