Hlavní obsah

Španělsko drtí rekordní nezaměstnanost, bez práce je skoro šest miliónů lidí

Novinky, pit
Madrid

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku stoupla v loňském čtvrtém čtvrtletí na rekordních 26 procent v porovnání s 25 procenty z předchozího kvartálu. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje tamního statistického úřadu.

Foto: Reuters

Protesty proti vládě ve Španělsku

Článek

Bez práce tak na konci roku bylo 5,97 miliónu lidí. Nezaměstnanost v této pyrenejské zemi dosahuje už více než dvojnásobku průměru EU. „Ještě jsme se nedostali na dno a růst nezaměstnanost bude pokračovat i v letošním prvním čtvrtletí,“ řekl analytik José Luis Martinez z Citigroup.

Španělsko se potýká s druhou recesí od roku 2009. Vláda premiéra Mariana Rajoye navíc zavádí kvůli snížení jednoho z nejvyšších deficitů v eurozóně razantní úsporná opatření. To ale na druhou stranu brzdí poptávku a soukromou spotřebu.

Analytici varují, že španělská ekonomika ani letos neporoste a tvorba nových pracovních míst bude velmi nepatrná. V loňském roce se hrubý domácí produkt propadl o 1,3 procenta po růstu o 0,4 procenta v roce 2011.

Obrovským problémem je nezaměstnanost mezi mladými lidmi do 25 let. Aktuálně u nich dosáhla už 60 procent. Pro srovnání, v Británii činila nezaměstnanost mezi mladistvými ve věku 16 až 24 let v období od září do listopadu 20,5 procenta, uvedl server Sky News.

Podle posledních údajů ministerstva práce a sociálních věcí stoupla v Česku nezaměstnanost za prosinec na 9,4 procenta oproti listopadovým 8,7 procenta. Bez práce tak bylo přes 545 311 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám