Hlavní obsah

Španělské aerolinky Iberia propouštějí ve velkém, chtějí zrušit 4500 míst

Madrid

Španělská letecká společnost Iberia hodlá v rámci restrukturalizace zrušit 4500 pracovních míst, což odpovídá téměř čtvrtině její celkové pracovní síly. Oznámila to firma International Airlines Group (IAG), která je majitelem podniku. Podle jejího prohlášení Iberia nyní „bojuje o přežití“.

Foto: Juan Medina, Reuters

Airbusy Iberie na madridském letišti Barajas

Článek

IAG, která vlastní rovněž britskou leteckou společnost British Airways, také uvedla, že v prvních třech čtvrtletích letošního roku vykázala ztrátu 39 miliónů eur (asi 990 miliónů korun) po zisku 338 miliónů eur před rokem. Samotná Iberia v období od ledna do září prodělala na provozní úrovni 262 miliónů eur, napsaly agentury AP a DPA.

Generální ředitel španělských aerolinek Rafael Sanchez-Lozano uvedl, že firma je ztrátová na všech svých trzích.

„Iberia se musí zmodernizovat a přizpůsobit novým konkurenčním podmínkám, protože její náklady jsou výrazně vyšší než náklady konkurence ve Španělsku a Latinské Americe,“ dodal. Iberia hodlá snížit svou přepravní kapacitu o 15 procent a zbavit se 25 letadel.

Španělsko se nyní potýká s hospodářskou recesí a stoupající mírou nezaměstnanosti. Ta se ve třetím čtvrtletí vyšplhala až na rekordních 25 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám