Hlavní obsah

Sousední ekonomiky zpomalují. Maďaři a Poláci si ale vedou stále dobře

Růst hrubého domácího produktu (HDP) Maďarska ve druhém čtvrtletí meziročně zvolnil na 4,9 procenta z 5,3 procenta v prvním čtvrtletí, kdy ekonomika rostla nejrychleji za 15 let. Maďarsko ale zřejmě i tak rostlo nejrychleji ze všech zemí Evropské unie.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst HDP ve vybraných zemích Evropy ve 2. čtvrtletí.

Článek

Polská ekonomika zpomalila na 4,4 procenta z 4,7 procenta na začátku roku. Ve svých předběžných zprávách to ve středu oznámily statistické úřady obou zemí. Ekonomický výkon v Polsku a Maďarsku negativně ovlivňuje oslabení v zahraničí.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v Maďarsku zpomalení tempa růstu na 4,6 procenta. Růst v Maďarsku táhly hlavně služby, stavebnictví a průmyslová výroba. Stavební sektor však rostl o něco méně než za leden až březen a průmyslová výroba v červnu zpomalila, což se negativně promítlo do celkového růstu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Maďarský ministr financí Mihály Varga v reakci uvedl, že ekonomika tempo neztratila a že růst ve druhém čtvrtletí překonal očekávání ministerstva. Předběžné údaje podle něj ukazují, že Maďarsko rostlo nejrychleji z celé EU. Za celý rok vláda očekává růst ekonomiky o 4,3 až 4,4 procenta, Varga ale poznamenal, že odhad je konzervativní, uvedla agentura MTI.

V Polsku analytici za druhé čtvrtletí čekali růst HDP o 4,5 procenta. Podle statistického úřadu průmysl a stavebnictví ve čtvrtletí zpomalily, spotřebitelská poptávka však byla silnější.

"Domácí poptávka je štítem ekonomiky, slabé vnější prostředí ale zřejmě bude růst ve druhé polovině roku ovlivňovat i nadále," uvedla analytička finančního domu Erste Group Katarzyna Rzentarzewská.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Na ilustračním snímku výroba v automobilce Porsche v německém Stuttgartu

Domácí spotřebu v Polsku, tedy v největší ekonomice střední Evropy, podpořily sociální dávky. Ty zemi pomáhají zvládat zpomalení tempa růstu u západních sousedů. Největším obchodním partnerem Polska je Německo, které ve druhém čtvrtletí zaznamenalo (mezičtvrtletně) pokles, hlavně kvůli slabšímu vývozu. Meziroční růst byl slabých 0,4 procenta a země nyní balancuje na hraně recese, podobně jako Velká Británie.

Zpomalení tempa růstu ekonomiky zaznamenala ve druhém čtvrtletí i česká ekonomika, a to na 2,7 procenta z 2,8 procenta v prvním čtvrtletí. Meziroční růst slovenské ekonomiky ve druhém čtvrtletí prudce zpomalil na 1,9 procenta z 3,7 procenta v prvním kvartálu.

Reklama

Související články

Britská ekonomika poprvé od roku 2012 klesla

Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí oslabila o 0,2 procenta oproti předchozím třem měsícům, a vykázala tak první pokles od roku 2012. Za vývojem stojí...

Německá ekonomika poklesla

Německý hrubý domácí produkt (HDP) ve druhém čtvrtletí oproti prvním třem měsícům letošního roku poklesl o 0,1 procenta. Oproti stejnému období loňského roku...

Výběr článků

Načítám