Hlavní obsah

Soud vyhověl Nově a zrušil rozhodnutí o digitálních licencích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v Praze zrušil ve středu květnové rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o udělení šesti TV licencí pro digitální vysílání. Vyhověl tím žalobě firmy CET 21, která provozuje TV Nova. Soud uvedl, že Rada překročila meze svého správního uvážení, důvodem ke zrušení licencí je i nepřezkoumatelnost rozhodnutí rady pro jeho nesrozumitelnost.

Článek

Soud vrátil celou věc Radě zpátky k jednání, ta tak bude zřejmě muset licence udělit v budoucnu znovu. Soud mimo jiné uznal argumenty Novy, že rada změnila v průběhu výběrového řízení na licence podmínky soutěže. Rada může ale také proti rozhodnutí soudu podat kasační stížnost.

Proti neudělení licencí se na soud obrátilo i dalších pět neúspěšných žadatelů včetně Primy. [celá zpráva] Soud se bude dalšími žalobami zabývat příští týden.

Prima nabídla k digitálnímu vysílání stanici Prima klub. Nova se v tendru ucházela o čtyři programy Nova seriál, Nova news, Nova film a Nova sport. Ani jedna z celoplošných komerčních televizí však neuspěla. Novela vysílacího zákona pro digitální pozemní vysílání Nově a Primě nicméně přidělila jeden program navíc jako bonus za to, že se v budoucnu vzdají svých současných analogových kmitočtů. Společnost STEP PR nabízela stanici pro volný čas A je to!

Současní držitelé se obávají o své investice

Licence pro digitální vysílání získaly projekty plnoformátových stanic Febio TV, TV Barrandov a TV Pohoda, dále zpravodajská Z1, hudební Óčko a regionální RTA. Od udělení licencí na počátku dubna běží naplno přípravy na jejich start. Zákon jim totiž ukládá začít vysílat do 360 dní od nabytí právní moci rozhodnutí vysílací rady, tedy do příštího jara.

Podle odborníků i zástupců nových digitálních televizí by se v případě nového rozhodování rady mohla digitalizace zpozdit až o rok. Noví držitelé licencí pro digitální vysílání ale doufají, že pokud bude rada udělovat licence v tendru znovu, získají je opět. Jinak by žalovali stát kvůli náhradě škody. Například režisér Fero Fenič uvedl, že do své Febio TV, která v tendru uspěla, investoval několik desítek miliónů korun, možná i sto.

"Formulace, která rada použila ve vydaných licencích i v odůvodnění neúspěšným žadatelům, bylo tak vágní, že se dalo očekávat, že soud tento rozsudek vynese," řekl ve středu novinář a šéfredaktor serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz Jan Potůček. V případě, že soud kasační stížnost rady uzná, nebude mít podle něho digitalizace žádné zpoždění. "Avšak v případě, že rada bude muset znovu rozhodovat, dojde k novému udělení licencí, poběží nová lhůta 360 dnů. Nejdříve by mohly televize vysílat na podzim příštího roku," dodal.

Vývoj udělování licencí k digitálnímu vysílání
21. prosince 2004Žadatelé o digitální vysílání podali celkem 54 žádostí
4. dubna 2006RRTV udělila prvních šest licencí pro digitální terestrické televizní vysílání, licence platí 12 let. Po spuštění digitálního vysílání budou vysílat i současní držitelé licencí, TV Nova a TV Prima (obě po dvou programech) i veřejnoprávní Česká televize (čtyři programy).
25. dubna 2006Sněmovna opětovně schválila novelu mediálního zákona, která měla stanovit pravidla digitalizace
Červen 2006Proti rozhodnutí vysílací rady, na jehož základě získali v dubnu noví provozovatelé oprávnění k šíření svých programů, protestovalo šest neúspěšných žadatelů. Neudělení licence od rady u soudu napadli provozovatelé Novy, Primy a Galaxie sport a společnosti Step PR, Lyra TV a Minority.
28. června 2006Šest nových televizních digitálních stanic, které v dubnu získaly vysílací licence, založilo Asociaci digitálních televizí (ADT).
6. září 2006Soud zrušil rozhodnutí RRTV o udělení šesti TV licencí pro digitální vysílání. Vyhověl tak žalobě společnosti CET 21, která se neúspěšně ucházela o některou z licencí se čtyřmi svými projekty.
zdroj: ČTK

Kdo získal licenci

multiplex B

  • zpravodajská stanice Z1
  • Tv Pohoda
  • společnost RTA Jaroslava Berky s regionálními projekty

multiplex C

  • Febio TV
  • TV Barrandov
  • Óčko

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám