Hlavní obsah

Soud v Düsseldorfu zakázal personálu Lufthansy pokračovat ve stávce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v Düsseldorfu zakázal v úterý předběžným opatřením pokračování stávky palubního personálu největších německých aerolinek Lufthansa. Podle soudu je stávka protiprávní, neboť odborový svaz UFO jednoznačně nestanovil své požadavky vůči vedení společnosti, napsal server Focus Online. Odbory původně chtěly ve stávce setrvat až do pátku.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Letadlo Lufthansy na letišti ve Frankfurtu

Článek

V úterý musely aerolinky kvůli stávce zrušit celkem 126 dálkových letů a deset letů na kratší vzdálenost. To se dotklo zhruba 27 300 pasažérů. Omezení se týkají letišť ve Frankfurtu nad Mohanem, Düsseldorfu a Mnichově. S přílety a odlety z pražského letiště Václava Havla během úterý problémy nebyly.

Lufthansa se v posledním roce a půl potýkala především se stávkami pilotů, které společnosti způsobily škody v řádu stovek miliónů eur. Ztráty z nejnovější stávky zatím společnost nevyčíslila, odhaduje je ale na desítky miliónů eur denně.

Vedení společnosti předložilo v pondělí večer novou nabídku kolektivní smlouvy. Ta například zvyšuje jednorázovou prémii pro palubní personál na 3000 eur (81 tisíc korun) z dříve navrhovaných 1000 eur. Odboráři s ní ale nebyli spokojeni a dali najevo, že nový návrh nepovede k rychlému ukončení stávky.

Lufthansa se v posledním roce snaží o snížení nákladů. Firma se obává, že při zachování současného stavu nedokáže v budoucnu konkurovat nízkonákladovým dopravcům a blízkovýchodním leteckým společnostem.

Reklama

Výběr článků

Načítám