Hlavní obsah

Soud snížil bance UBS pokutu za daňové úniky na „pouhých“ 46 miliard

Největší švýcarská banka UBS dostala v odvolacím řízení pokutu ve výši 1,8 miliardy eur (45,7 miliardy Kč). Bankovní dům byl odsouzen za praní špinavých peněz, napomáhání k daňovým podvodům a daňové podvody, píše server deníku Blick. Verdikt je pro banku příznivější, původní výše pokuty činila rekordních 4,5 miliardy eur (zhruba 114 miliard Kč), připomíná deník.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na jednu stranu je to pro UBS velké vítězství vzhledem k razantnímu snížení výše pokuty. Očekávalo se, že soud pokutu sníží zhruba na tři miliardy eur, což byla minimální částka, kterou nyní požadovala francouzská prokuratura. Nepodařilo se ale docílit překvalifikování obvinění.

Banka a někteří bývalí zaměstnanci jsou obviněni, že v letech 2004 až 2012 systematicky pomáhali bohatým klientům z Francie vyhýbat se placení daní a ukrývat peníze v daňových rájích. Vyšetřovatelé zjistili, že UBS kontaktovala své potenciální klienty například na sportovních akcích nebo na večírcích ve Francii. Tam jim nabízela možnosti, jak nezdaněné peníze legalizovat.

Banka byla obviněna z praní špinavých peněz, daňových podvodů a napomáhání k daňovým podvodům a odsouzena k rekordní pokutě 3,7 miliardy eur plus kompenzace ve výši 800 milionů eur, původně vyměřených jako náhrada škod v občanskoprávních řízeních.

Banka se ale proti rozsudku odvolala. Odvolací proces se konal v březnu 2021, protože onemocněl soudce, byl verdikt oznámen až nyní. Zatím není jasné, zda banka trest přijme, nebo se bude odvolávat.

Reklama

Výběr článků

Načítám