Hlavní obsah

Soud potvrdil zamítnutí fúze výrobců minerálních vod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejvyšší správní soud zamítl žalobu Karlovarských minerálních vod (KMV) na antimonopolní úřad, který v březnu 2002 nepovolil spojení KMV, Poděbradky a Hanácké kyselky. Důvodem zamítnutí fúze byla obava, že uskupení by ovládlo 80 procent trhu.

Foto: archiv Dukla Praha

Sportovci s ministrem

Článek

"Informace z odůvodnění rozsudku uvede soud až po doručení rozsudku účastníkům řízení," řekla dnes ČTK mluvčí soudu Marika Komoňová.

KMV se do sporu s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dostaly i letos na konci března, kdy je úřad pokutoval deseti miliony korun. Porušení soutěžního zákona ze strany KMV konstatoval úřad na základě řady přímých důkazů a týká se spojení KMV a Poděbradky. Podle Kristiána Chalupy z ÚOHS firma nevyčkala na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a v rozporu se zákonem začala společnost Poděbradka kontrolovat.

Podle rozhodnutí úřadu musí podnik převést svůj 51procentní akciový podíl v Poděbradce na takového nabyvatele, který je na KMV vlastnicky, finančně a také personálně nezávislý.

Předseda představenstva KMV Antonio Pasquale již dříve kroky ÚOHS odmítl s tím, že transakce s cennými papíry Poděbradky úřadu oznámilo vedení podniku v zákonných lhůtách, ÚOHS však zhruba osm měsíců nereagoval. Za cíl fúze pak Pasquale označil zvýšení konkurenceschopnosti skupiny po vstupu ČR do Evropské unie. KMV má nyní asi 500 pracovníků a její loňský obrat činil zhruba 4,5 miliardy korun, což znamená meziroční nárůst asi o deset procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám