Hlavní obsah

SOS: Zmírnění hygieny v restauracích ohrozí zdraví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) se nelíbí nová vyhláška ministerstva zdravotnictví a průmyslu, která zmírňuje hygienické požadavky na restaurace. SOS varuje, že některé změny v nové hygienické vyhlášce mohou znamenat snížení úrovně ochrany zdraví spotřebitelů. Ministerstvo průmyslu ale tvrdí, že SOS má nepřesné informace. Nová vyhláška podle něj odpovídá nařízením EU a zabezpečí dostatečnou ochranu spotřebitelů.

Článek

Od počátku listopadu mají platit změny vyhlášky, které do budoucna neukládají provozovatelům restaurací povinnost oddělovat toalety pro personál a pro hosty, dokonce ani oddělené toalety pro muže a ženy. Už také nebude nutné odvíjet počet těchto zařízení od počtu míst v restauraci. Dále nebude povinností mít v umyvadle na WC tekoucí teplou vodu, uvádí SOS ve své tiskové zprávě.

 "Jsme přesvědčeni, že společná toaleta pro hosty a personál, který přichází do styku s jídlem, je výrazným krokem zpět. Nikdo nemůže zaručit, že do těchto míst nepřijde osoba nakažená nějakou chorobou a ani zdaleka nesplňující hygienické požadavky, které musí (zatím) splňovat personál," řekla mluvčí SOS Ivana Picková.

Podle mluvčího ministerstva průmyslu Tomáše Bartovského jsou ale informace SOS o změně podmínek pro umístění toalet v restauracích a jídelnách nepřesné. "Toalety pro hosty a pro personál zůstanou nadále odděleny, protože je to důležité opatření pro prevenci přenosu infekčních onemocnění," řekl Bartovský.

S uchováváním pokrům déle než 4 hodiny SOS souhlasí

Novou vyhláškou zanikne například lhůta pro prodej teplých pokrmů do čtyř hodin po jejich výrobě, která se příčila například přípravě tradiční svíčkové či guláše. SOS toto opatření nevadí. 

"Dejme tomu stanovení 24 hodin k jejich možné konzumaci bychom považovali za rozumnou hranici. Není možné sklouznout do druhého extrému s tím, že guláše a podobné pokrmy se budou v restauracích ohřívat několik dní," uvádí SOS. "Zároveň považujeme za krok zpět zrušení povinnosti používání pákových baterii. Hygieny v těchto zařízeních není nikdy dost, jde o zdraví jak hostů, tak personálu," píše SOS.

Bartovský ale tvrdí, že novela vyhlášky neumožňuje ohřívat pokrmy několik dní. "Novela stanovuje, že po dobu výdeje teplých pokrmů musí být zachována jejich teplota nejméně 65 stupňů Celsia. Tato teplota zaručuje bezpečnost zdraví spotřebitelů," řekl Bartovský.

Vyhláška odstraňuje polovinu paragrafů, které se týkaly například stavebních požadavků, zásobování vodou, sanitární zařízení či uchovávání pokrmů. Z vyhlášky například zmizí požadavek na množství přiváděného vzduchu, plocha na jednoho zaměstnance, požadavek na oddělené záchody pro personál nebo umyvadlo s baterií bez ručního ovládání pro kuchyně. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s novou vyhláškou, která zmírňuje hygienické požadavky na restaurace?
Ano, požadavky byly příliš byrokratické
34,2 %
Ne, přísné požadavky měly smysl
65,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3157 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám