Hlavní obsah

Solária v Česku ohrožují zdraví, zjistila další měření

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká obchodní inspekce přišla s další alarmující zprávou o bezpečnosti českých solárií. Během podzimního šetření bylo zjištěno, že deset z jedenácti kontrolovaných solárií ohrožují zdraví zákazníků. Zařízení totiž překračovala limity záření. V jednom případě dokonce čtyřikrát. ČOI o tom informovala v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Po zhodnocení všech dostupných dokladů prohlašujeme, že bylo opět zjištěno zvýšení riziko ohrožení zdraví spotřebitelů, a proto se Česká obchodní inspekce rozhodla zveřejnit bližší údaje o výsledcích měření včetně identifikace těchto dalších kontrolovaných subjektů,“ uvedla inspekce.

Seznam nevyhovujících solárií:
studiomísto
Turbosolária RodosMilady Horákové 27, Praha 7
ErgolineBurešova 1660, Praha 8
Solární studioObránců Míru 2332, Kladno
Solární studio LacinovkaLacinova 750, Kladno
Fitsport-KPodřipská 914, Kralupy nad Vltavou
Megical SunSlovenská 1024, Kolín
Solárium JagaRimavské Soboty, Kolín
Solární studio PaprsekSofijské náměstí 3405, Praha 4

Výsledky prvních kontrol zveřejnila inspekce již loni na konci června. Tehdy nevyhovělo šest z osmi kontrolovaných provozoven solárií. Testováním se podařilo zjistit, že trubice používané v závadných soláriích vykazují nežádoucí hodnoty vyzařování. ČOI tehdy upozornila, že výsledky jsou alarmující.

Kontroly budou pokračovat

Inspekce uvedla, že bude v kontrolách pokračovat. Dosavadní šetření prováděl mimo jiné expert z Nizozemska. Jeho týdenní práce včetně použití speciálních zařízení přišla na čtvrt miliónu korun. Právě kvůli nákladnosti a náročnosti šetření bylo zatím zkontrolováno na zhruba dvacet solárií.

To se však změní, inspektoři totiž zakoupili za milión a půl vlastní přístroj. Kontrolou by tak v následujících dvou letech měla projít všechna solária v tuzemsku.

Co však bude následovat, se zatím neví. Většina závad totiž souvisí se špatnou údržbou, respektive s tím, že majitelé solárií zařízení nevyměňují a nekontrolují. Jen pro srovnání, obdobné přístroje využívané v nemocnicích na léčení procházejí kontrolou každý rok.

Solária mohou způsobit rakovinu

Kromě varování od České obchodní inspekce se loni v létě objevilo i varování od odborníků z Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny. Ti rovněž upozornili, že užívání solárií může způsobit rakovinotvorné bujení.

"Záleží vždy na množství a frekvenci ozáření, ale vystavovat se ozařování by se nemělo více než dvacetkrát za rok,“ uvedla již loni doktorka Jana Hercogová z FN Na Bulovce.

Češi jsou již obezřetnější

Po sérii zpráv o hrozbě nebezpečí při umělém opalování zájem o solária začal klesat. „Ze začátku počet zákazníků klesl až o polovinu, teď chodí lidé také méně,“ řekla Novinkám zaměstnankyně solárního studia Renata, jak se vyvíjel propad zákazníků od loňského léta.

Zároveň však dodala, že někteří se nenechávají odradit. „Je plesová sezóna, navíc lidi mají dost zimy,“ uzavřela.

Reklama

Související články

ČOI: Pozor na solária, šest z osmi nevyhovuje

Šest z osmi kontrolovaných provozoven solárií v Česku má nevyhovující zařízení, uvedla v pátek Česká obchodní inspekce (ČOI). Při šetření vyšlo najevo, že...

Výběr článků

Načítám