Hlavní obsah

Snížení platů pro policisty a vojáky se ruší, ohlásil řecký soud

Novinky, pit
Atény

Nejvyšší soud v Řecku zrušil snížení mezd, které v roce 2012 zavedla tamní vláda v souvislosti s nutnými úspornými opatřeními a které se týkalo policistů a vojáků. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že podle soudu bylo toto rozhodnutí nezákonné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Řecká policejní auta

Článek

Před dvěma lety byl policistům a vojákům snížen plat o desetinu, aby vláda vyhověla požadavkům mezinárodních věřitelů týkajících se obří půjčky. „Jsou nezbytnou součástí státu a zaslouží si to,“ nechal se slyšet ke zrušení mzdových škrtů nejmenovaný soudní činitel. Ten odhadl, že stát by tak mohl zpětně vyplatit od poloviny roku 2012, kdy škrty nabyly účinnosti, až 100 miliónů eur.

Agentura Reuters citovala jednoho vysokého úředníka tamního ministerstva financí, podle kterého by se tímto krokem mohly zvýšit výdaje dokonce až o 500 miliónů eur (13,7 miliardy korun), a to kvůli zvýšení penzí a bonusů spojených se služebním postupem.

Tato skutečnost by mohla zkomplikovat jednání s mezinárodními věřiteli ohledně uvolnění další části ze záchranné půjčky. Jihoevropská země totiž vede bouřlivá jednání ohledně dalších 4,9 miliardy eur z této pomoci.

Řecko z celkového objemu pomoci ve výši 240 miliard eur, která ho zachránila před bankrotem, obdrželo zatím 220 miliard eur. Atény by se už podle vyjádření vlády rády vyhnuly další finanční injekci a doufají v postupné ekonomické zlepšování, jež by mělo být patrné už v letošním roce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám