Hlavní obsah

Z dluhové krize se dostaneme už bez další pomoci, hlásí Řecko

– Atény
Novinky, pit

Hospodářsky pochroumané Řecko se chce vymanit z dluhové krize bez toho, aby k tomu použilo další mezinárodní finanční pomoc. Tato optimisticky znějící slova pronesl řecký ministr financí Jannis Sturnaras.

Foto: Yorgos Karahalis, Reuters

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras

Článek

Ministr promluvil v Aténách k novinářům v souvislosti se začátkem půlročního předsednictví své země v rámci Evropské unie, uvedla agentura DPA.

Návrat k „normálnímu“ životu v Řecku by tak měl nastat bez nových záchranných půjček i bez dalšího seškrtání řeckého dluhu vůči mezinárodním věřitelům.

Země by nicméně mohla využít dříve dojednané úlevy v rámci splácení, jako například nižší úrokové sazby nebo delší dobu splatnosti úvěru.

Nezaměstnanost vyšší než 27 procent

„Žádná jiná země v mírových dobách nedosáhla toho, čeho Řecko v posledních letech… Bylo by iracionální, pokud by se někdo zeptal, co lze dělat víc,“ nechal se slyšet Sturnaras. Ten navíc doufá, že jihoevropská země obnoví už letos „omezený přístup“ na finančních trzích.

Přesto se Řecko potýká s mnohými problémy, jako například s vysokou nezaměstnaností, která přesahuje 27 procent. Pokud jde o míru nezaměstnanosti mladých lidí do 25 let, ta je více než 50procentní.

Zlepšení situace je naopak patrné v cestovním ruchu, který je pro Řecko velmi důležitým odvětvím a jedním z hlavních ekonomických tahounů. Na hrubém domácím produktu se podílí 15 procenty. Podle předpokladů se stane loňský rok pro řecký cestovní ruch rekordní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám