Hlavní obsah

Sněmovna souhlasila s daňovými úlevami pro rodiny

– PRAHA

Rodiny s dětmi by od příštího roku mohly výrazně ušetřit. Poslanci ve čtvrtek pustili do druhého čtení vládní návrh zákona o společném zdanění manželů, zavedení daňového bonusu na každé dítě a zrychlení odpisů firem. Na vládním návrhu zákona o dani z příjmu vydělají především rodiny s nižšími příjmy. Roční sleva na jedno dítě by mohla vyjít až na šest tisíc korun.

Foto: Jan Rouzek

Juniorská liga Brno 2016

Článek

Dopad na rodiny se středními příjmy nebude žádný a na rodiny s vyššími příjmy opatření dopadne negativně. ODS, která se hlasování o předloze zdržela, proto varuje, že takové úpravy nebudou rodiny motivovat k tomu, aby více vydělávaly.

Komunistická strana navrhovala zákon zamítnout, do druhého čtení ale prošel. Sněmovní výbory do něj zapracují další návrhy. Pokud zákon projde celým schvalovacím procesem, začne platit na začátku příštího roku.

Sobotka: je to výhodné pro většinu lidí

Podle návrhu by mohli manželé s jedním či více dětmi vykazovat příjmy společně. To však pomůže pouze těm rodinám, kde jeden z manželů nepracuje nebo vydělává mnohem méně než druhý. " Přínosné bude zejména pro rodiny s rozdílnými příjmy manželů například z důvodu, že se jeden z manželů věnuje péči o dítě," uvedl mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Odčitatelnou položku nahradí sleva na dani 6000 korun za každé dítě. To pomůže lidem s nižšími příjmy, které spadají do pásma se sazbou 15, respektive 20 procent. Manželé s velmi nízkými příjmy, u nichž odpočet od daně bude vyšší než vykázaná daň, dostanou daňový bonus. Nejvýše ale 24 tisíc korun ročně.

"Tento návrh je výhodný pro dvě třetiny obyvatel ČR, kteří berou nízkou nebo střední mzdu," řekl Sobotka. Zákon má rodinám s dětmi a firmám kompenzovat vyšší výdaje, které jim letos přineslo zdražení řady zboží a služeb v důsledku daňových změn. Daňové úlevy ale lidé plně pocítí až v roce 2006.

Zrychlení odpisů

Součástí zákona je i pasáž o zrychlení odpisů firem. To by mělo podle vlády přispět k růstu ekonomiky. Hospodářská komora to sice vítá, ale zároveň upozorňuje, že efektivnější by asi bylo přímo snížit sazbu daně z příjmu, protože by to byl transparentnější krok se stejným fiskálním výsledkem. 

"U první odpisové skupiny, kam patří mimo jiné počítače a kancelářská technika, je navrženo zkrácení doby odpisování ze čtyř na tři roky. U druhé skupiny ze šesti let na čtyři roky," uvedl Zeman.

U třetí skupiny se odpisy zkrátí z dvanácti na deset let. U osobních aut, autobusů a letadel zůstávají současné lhůty odpisování zachovány. V oblasti odpisování nehmotného majetku.

Firmy by tak mohly v roce 2006 ušetřit více než 14 miliard, v následujícím roce přes deset miliard korun. Další téměř dvě miliardy ušetří na zkrácených odpisech v letech 2006 a 2007 drobní podnikatelé.

Reklama

Výběr článků

Načítám