Hlavní obsah

Sněmovna podporuje vydání dalších dluhopisů pro kampeličkáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslaneckou novelu zákona, která by měla zajistit dalších 800 milionů korun na výplaty pojištěných vkladů klientů zkrachovalých kampeliček, dnes do závěrečného čtení postoupila sněmovna. O definitivní podobně zákona by měli poslanci rozhodnout ještě na této schůzi.

Foto: Ondřej Kořínek

Ilustrační foto

Článek

Sněmovna v květnu loňského roku schválila zákon, na jehož základě byly zdroje Zajišťovacího fondu družstevních záložen posíleny z šesti miliard na 7,2 miliardy korun.

Sněmovna ale současně rozhodla, že odškodnění klientům kampeliček se bude poskytovat do 90 procent vkladu, maximálně však do 400 000 korun.

Původní hranici 80 procent tak sněmovna zvýšila o deset procent. Uvedených 800 milionů korun je určeno právě na pokrytí zvýšené hranice odškodnění.

Předlohu kritizovala ODS. Stranický expert na družstevní bankovnictví Michal Doktor poznamenal, že navržený zákon znamená další zadlužení státu.

V předloze návrhu je sice uvedeno, že jde o návratnou finanční výpomoc, ale Doktor soudí, že peníze již nikdy nikdo nevrátí. Proto navrhl, aby byla předloha zamítnuta. Ve sněmovně však nezískal potřebnou podporu.

V obchodním rejstříku je evidováno 129 záložen, z nichž nyní funguje pouze 47 bez jakéhokoli omezení. Dalších 51 záložen je v likvidaci a 29 v konkursu, ve dvou byla vyhlášena nucená správa.

Reklama

Související články

Okradení kampeličkáři se snad dočkají letos

Pokud vláda doručí návrh novely dluhopisového zákona Sněmovně do 15. února, pak by se zákonodárcům mohlo podařit ji schválit ještě v tomto pololetí. Do konce...

Výběr článků

Načítám